Facebook 'verhuist' 1,5 miljard gebruikers uit angst voor privacyboetes

Print
Facebook 'verhuist' 1,5 miljard gebruikers uit angst voor privacyboetes

Facebook gaat niet-Europese gebruikers op papier verhuizen zodat de strengere EU-wetgeving niet voor hen gaat gelden. Afbeelding: ANP

Facebook gaat op papier 1,5 miljard gebruikers verhuizen zodat ze niet onder de nieuwe privacywetten van de EU vallen. Bij overtreding van de wetgeving kunnen hoge boetes worden opgelegd.

Het concern heeft het besluit bevestigd aan persbureau Reuters.

Facebook heeft twee hoofdkantoren. Een internationaal kantoor in Dublin, en een Amerikaans kantoor in Californië. Iedereen buiten de Verenigde Staten en Canada valt onder het internationale kantoor en daarmee onder andere voorwaarden dan die in de VS. Aziatische, Afrikaanse, Australische en Zuid-Amerikaanse gebruikers worden nu op papier overgeheveld naar het kantoor in Californië.

De nieuwe privacywetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) gaat op 25 mei in. Bedrijven, organisaties en overheden moeten dan kunnen aantonen welke persoonsgegevens ze verzamelen, wat ze daarmee doen en hoe ze die beschermen. 

De move houdt in dat gebruikers die niet onder de EU-wetgeving  vallen, ook geen klacht kunnen indienen op basis van de nieuwe wet. Overtreding van die wet kan boetes opleveren die oplopen tot 4 procent van de omzet van de overtreder. De Amerikaanse wettten op het gebied van privacy zijn soepeler. 

Facebook zegt in een reactie aan Reuters dat - ondanks de verschillen in Europese en Amerikaanse wetgeving - elke gebruiker dezelfde privacyvoorwaarden heeft die het bedrijf heeft opgesteld.