Acht tips voor als je je kindje wilt leren zwemmen

Print
Acht tips voor als je je kindje wilt leren zwemmen

Zwemles? Het meest effectief is twee lessen in de week. Afbeelding: De Limburger/Annemiek Mommers

Op enig moment in het kinder- én ouderleven is het zover: het zwemdiploma moet gehaald. Acht dingen die je als ouder of verzorger moet weten voor de eerste plons van de kleine.

1. De beste leeftijd om te starten met zwemles is tussen de 4,5 en 5 jaar. Laat je niet opjutten om eerder te beginnen, de grove motoriek is echt dan pas voldoende ontwikkeld. Overigens is de fijne motoriek, nodig voor de schoolslag, tussen de 5,5 en 6 jaar voldoende ontwikkeld.

2. Begin wel al op tijd met bijvoorbeeld peuterzwemmen. Lekker wennen aan het water en leren dat zwemmen leuk is.

3. De ideale lestijd is 35 minuten, vanwege de korte concentratieboog van kinderen. Bovendien krijgen kinderen het bij een langere zwemles te koud en worden ze eerder vatbaar voor infecties.

4. Het meest effectief is het om twee zwemlessen van 35 minuten per week te volgen. Bij één les per week is het leereffect (herhaling) minimaal, bij te veel lessen leert een kind de vaardigheden wel snel, maar maakt ze zich niet goed eigen.

Hoe gaan ouders met zwemles om? Lees ook De hel die zwemles heet

5. Zwemles volgen met kindjes van hetzelfde niveau werkt het beste. En niet te grote groepjes: wennen: 4-6 kinderen / zonder diploma: 6-8 / vanaf A-diploma: 8-10.

6. Tel voor het halen van A, B én C op gemiddeld 150 zwemlessen (van 35 minuten, twee zwemseizoenen).

7. Iedereen kan zwemles aanbieden. De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft 1200 organisaties gecertificeerd. Zie www.nrz-nl.nl en allesoverzwemles.nl

8. Meekijken tijdens de les? Niet te vaak doen, je leidt je kind af. Samen een keertje extra naar het zwembad is prima, maar laat het oefenen van slagen over aan de instructeur. Hij volgt een bepaalde lesmethode.

BRON: Koninklijke Nederlandse Zwembond

 

Wil je niets missen van L-magazine?

Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!