Verkiezingskrant Venlose VVD onder de loep

Print
Verkiezingskrant Venlose VVD onder de loep

Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo - De Reclame Code Commissie buigt zich over de krant die de Venlose VVD voor de afgelopen verkiezingen uitbracht.

De Venlose scholier Nils van der Grinten stapte naar de commissie toen hij tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo de campagnekrant van de VVD onder ogen kreeg.

Onder de titel Dagblad voor Noord-Limburg werd het krantje huis aan huis verspreid door Venlo. "Bij het lezen had ik in eerste instantie niet eens in de gaten dat het ging om een campagneactie van de VVD. En dat gold voor meer mensen", zegt Van der Grinten.

Misleidend
De Venlonaar is lid van de jongerenafdeling van GroenLinks, maar benadrukt op persoonlijke titel naar de commissie te zijn gestapt. "Omdat het op deze manier verspreiden van een verkiezingskrant tegen de regels is. Zo staat nergens aangegeven dat het een campagnemiddel van de VVD is. Daarnaast is er sprake van misleidende reclame omdat er gebruik wordt gemaakt van het positieve sentiment dat de naam Dagblad voor Noord-Limburg oproept."

Campagneleider van de VVD Maurice Ambaum: "Mijn eerste reactie? Waar hebben we het over? Het is natuurlijk ieders goed recht om een klacht in te dienen, maar wij hebben niemand beledigd en geen nepnieuws verspreid. Volgens mij is er een krant uitgebracht waar niets op valt aan te merken."

Commissie
De zaak werd donderdagmiddag inhoudelijk behandeld bij de commissie. Die oordeelt normaal gesproken of de reclamevorm wel of niet door de beugel kan, een boete wordt (bijna) nooit opgelegd.

Kan de reclame-uiting niet door de beugel, dan mag de adverteerder er geen gebruik meer van maken. De commissie doet binnen twee tot vier weken uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen