In Beeld: Waar gaat Frankrijk heen met radioactief materiaal?

Print

Onder het dorpje Bure in Frankrijk wordt gewerkt aan tunnels waar radioactief afval zal worden opgeslagen. Afbeelding: Reuters/Vincent Kessler

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Bent u er zich van bewust dat uw blik bij de bovenstaande foto telkens naar het zwarte gat op de achtergrond wordt getrokken? Natuurlijk trekt de man op de voorgrond ook de aandacht. Dit komt door het contrast van zijn oranje pak en de donkere kleuren in de rest van de foto.

In de compositie van deze foto is goed gebruikgemaakt van ‘ruimte en perspectief’. Een aantal compositie-elementen vullen elkaar mooi aan. Op de voorgrond staat de man groot in beeld, maar achterin de tunnel staan ook mensen. Deze zijn vele malen kleiner en dat geeft ons het gevoel van diepte.

Daarnaast speelt de werking van licht een rol. De tunnel is verlicht, maar aan het einde is het donker. Dit geeft ook gevoel van diepte. In de buis zie je allemaal lijnen naar achter lopen, van buiten naar binnen. Dit zijn de convergerende lijnen die ook nog eens diepte suggereren.

En ten slotte de scherpte in de foto. Op de voorgrond is de man ‘in focus’ (scherp) en de achtergrond is onscherp. En dit versterkt wederom de diepte in een foto.


Het is een ronde tunnel, dit betekent dat we diep onder de grond zitten. Als je diep onder de grond zit, is de druk van de bovenliggende aarde enorm. Deze drukt op de buis, maar die kan niet platgedrukt worden, omdat de buis niet naar de zijkanten kan uitwijken. Hij zit klem in de grond.De tunnel ligt op vijfhonderd meter diepte en maakt deel uit van een gangenstelsel. Het is geen verbinding tussen twee punten, maar één van de opslagruimtes die momenteel onder het plaatsje Bure in Frankrijk wordt gebouwd. Opslag voor radioactief afval van heel Frankrijk. Het project wordt uitgevoerd door ANDRA, een onafhankelijk instituut dat in opdracht van de regering werkt aan een oplossing voor nucleair afval. De oplossing nu is dus: we stoppen het onder de grond.

En waarom onder Bure (met zijn 95 inwoners)? Daar werd een laag klei van de Callavo-Oxfordianformatie aangetroffen. Deze stamt uit de oertijd. De uitleg van ANDRA is: "De klei heeft als voordeel dat hij weinig waterdoorlatend is zodat eventueel besmet grondwater zich moeizaam kan verspreiden. De radioactiviteit blijft daardoor voor langere tijd beperkt tot een zeer klein gebied rond de tunnels.” De radioactiviteit zal in de loop van de eeuwen afnemen en gelukkig doet ANDRA onderzoek naar de hoeveelheid straling die er over 100.000 jaar nog zal zijn…

Reageren? Mail brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →