'Vleeswaren soms vol water, maar op het etiket staat dat niet'

Print
'Vleeswaren soms vol water, maar op het etiket staat dat niet'

Afbeelding: ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft de vleeswarenindustrie tot 10 juli om alle vlees- en visverpakkingen van een juist etiket te voorzien. Nederlandse supermarkten verkopen nu nog vlees- en visproducten met etiketten die toegevoegd water niet correct vermelden, meldt de Volkskrant.

In oktober vorig jaar wees de NVWA de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) erop dat de vermelding op de etiketten niet in alle gevallen juist is. Vóór december 2014 hoefde 'water' niet als ingrediënt te worden genoemd als het minder dan 5 procent uitmaakte van het gewicht van het eindproduct. Sinds de nieuwe Europese verordening eind 2014 is dat wel verplicht. 

Steekproef
Uit een steekproef van de krant bleek dat van de negen vlees- en visproducten er één niet aan de wet voldoet. Zo vond de Volkskrant bij Jumbo een stuk ham dat 'baddert in een plas water': 'Volgens de ingrediëntenlijst bestaat de tostiham voor 62 procent uit varkensvlees, gevolgd door water en tal van bindmiddelen.' Hoeveel water erin zit, zou er niet bij staan.