Oktoberfeest Sittard zet stevig in op vernieuwing

Print
Oktoberfeest Sittard zet stevig in op vernieuwing

Afbeelding: Ermindo Armino

Geleen - Het Oktoberfeest in Sittard is dit jaar toe aan zijn 14de editie. Aan top-acts uit de schlagerbranche wederom geen gebrek. Maar de organisatie zet ook stevig in op vernieuwing.

Zo worden ‘banden’ met München aangehaald en krijgt ook het bedrijfsleven een prominente rol.

Eind april, de thermometer klokt een graadje of dertig. Het Oktoberfeest in Sittard is nog ver weg, maar de kaartverkoop is al gestart. En achter de schermen zijn de organisatoren druk in de weer met de voorbereidingen. Leitmotiv van de veertiende editie: vernieuwing, verbreding en verdieping, zoals dat tegenwoordig zo fraai heet in festivaljargon.

Honderd live-acts
Aan artiesten sowieso geen gebrek. Meer dan honderd live-acts beklimmen de podia, waarvan het merendeel reeds is gestrikt. Meest in het oog springende namen die festivalbaas Sjef Schurgers al kan bevestigen zijn de Bläck Föös, Spider Murphy Gang (vooral bekend van hun wereldhit Skandal Im Sperrbezirk), Voxxclub, Guildo Horn, Powerkryner en de Zillertaler Haderlumpen.

Maar minstens even opvallend zijn enkele nieuwe ontwikkelingen op het ‘grootste najaarsfeest van het zuiden’, zoals het stadsbestuur het evenement al jaren bestempelt. Zo staat er een nieuw blaasmuziekfestival op stapel, dat gratis toegankelijk wordt. Ook worden de ‘historische en actuele banden’ aangehaald tussen Sittard en München, alom gezien als het mekka voor Oktoberfeestgangers.

Verbinding
"In de periode tussen 1777 en 1794 werd Sittard geregeerd door de keurvorst van Beieren”, legt gemeentewoordvoerder Bart Prince uit. "Maar ook anno 2018 staan we in verbinding met München en Beieren, vooral op economische vlak.” Prince doelt op de productie van het X1-model van de Bayerische Motoren Werke (BMW) in de autofabriek in Born. "Tijdens het festijn gaan we onze banden met München goed zichtbaar maken”, zegt de woordvoerder. Op welke manier precies, blijft nog geheim. Pogingen om een officiële stedenband met München aan te knopen, zijn volgens Prince vooralsnog niet aan de orde.

Economische lading
Afgezien van de lucratieve revenuen voor de lokale horeca en middenstand krijgt het Oktoberfeest in Sittard steeds nadrukkelijker een economische lading. Zo gaan drie grote industriële spelers in de stad (VDL, Chemelot en Brightlands) zichzelf letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers plaatsen op het evenemententerrein.

Ook cultuurbedrijf De Domijnen sluit een pact met het volksfeest. Begin oktober vindt in de schouwburg een spectaculair klankspel plaats dat wordt verzorgd door de Alpin Drums, die naar eigen zeggen te boek staan als de ‘trommelsensatie uit de Alpen’. Andere noviteit is de bouw van een originele Almhütte in het festivaldorp, de komst van een tachtig meter hoge mobiele zweefmolen en de ontwikkeling van een eigen Oktoberfeest-kledinglijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →