Wethouder Meerssen stapt op na blunders in dossier

Print
Wethouder Meerssen stapt op na blunders in dossier

Afbeelding: Harry Heuts (Inzet: Twitter)

Meerssen - De Meerssense wethouder Guido Houben vertrekt. Hij dient per direct zijn ontslag in, nu gebleken is dat er ambtelijke blunders zijn begaan bij de restauratie van de Proosdijschuur, een dossier waarvoor hij politiek verantwoordelijk is.

Guido Houben neemt, zoals hij het zelf zegt, zijn politieke verantwoordelijkheid; Hij dient per direct zijn ontslag in nadat bekend werd dat er ambtelijke blunders zijn begaan bij de restauratie van de Proosdijschuur.

Verantwoordelijkheid
"Na enkele dagen van beraad ben ik tot de conclusie gekomen dat mij geen verwijt treft, omdat ik zelf niet juist en volledig geïnformeerd werd”, zo schrijft Houben in een e-mail die zaterdagochtend naar alle raadsleden in Meerssen wordt verstuurd. "Maar dat neemt niet weg dat ik hiervoor wel de volledige politieke verantwoordelijkheid draag. Zo werkt dat nu eenmaal in de politiek.”

Proosdijschuur
De restauratie van de Proosdijschuur, op de Markt, was een van de sluitstukken van het centrumplan van Meerssen. Het monumentale pand, waar ooit onder meer de bibliotheek in was gevestigd, werd door de gemeente verkocht aan een (horeca-)ondernemer op voorwaarde dat die het zou opknappen en er tevens de  nieuwe raadszaal in zou onderbrengen. Nu de zaal klaar is, blijkt dat een oud podium dat verwijderd had moeten worden om de raad en de publieke tribune fatsoenlijk in te kunnen passen, er nog altijd zit.

Verzuimd
De exploitant had het plan met het podium uit kostenoverweging geschrapt in de vergunningaanvraag. Ambtelijk is vervolgens verzuimd aan te geven dat de verwijdering van het podium toch écht onderdeel van het plan moest zijn. Sterker nog: het plan van de exploitant werd, zonder dat de wethouder daarover werd ingelicht, doorgevoerd in de officiële vergunningaanvraag.

'Blind getekend'
Het ging ook mis met het terras op het binnenplein. In beginsel wilde de exploitant dat dagelijks vanaf 10.00 uur openen. Echter, onder meer omdat het tegen het gemeentehuis aan ligt, stelde de raad als voorwaarde dat dat 18:00 uur werd. Tijdens de feestelijke ondertekening van de realiseringsovereenkomst lag er echter, zo blijkt nu, een oude versie van het stuk op tafel waarin nog altijd werd gesproken van 10.00 uur. "Ik heb toen”, niet ongebruikelijk, "er vanuitgaande dat de ambtenaren hun werk goed hadden gedaan, blind getekend.”

De gemeente en de exploitant gaan samen rond tafel om in beide kwesties tot een oplossing te komen.

Guido Houben, die vier jaar geleden door Lokaal DNA (toen nog PGM) werd ingevlogen als wethouder ‘van buiten’, is de vierde wethouder in vier jaar tijd die de Meerssense politiek voortijdig vaarwel zegt. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen