'Limburger moet beter Duits en Frans spreken'

Print
'Limburger moet beter Duits en Frans spreken'

Afbeelding: iStock

De kennis van het Duits en Frans holt achteruit. Het kabinet wil Duitse leraren aantrekken om in de grensregio’s les te geven op onze scholen. Ook moeten de regio’s beter samenwerken.

Beter taalonderwijs, erkenning van Nederlandse diploma’s en hulp voor werkzoekenden in de grensgebieden. Daar maakt CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken zich sterk voor.

"Van oudsher zeggen we dat Nederlanders hun talen goed spreken, maar andere landen halen ons links en rechts in”, zegt de 46-jarige Limburger. "Taal is een smeermiddel om te kunnen werken. Nederland is een klein land, we zijn een handelsnatie.”

Erkenning
Daarom wil het kabinet het tekort aan leraren Duits – in het bijzonder in de grensregio’s – aanpakken. Zo moet er een oplossing komen voor de moeizame erkenning van de lesbevoegdheid van Duitse leraren in Nederland. Door die erkenning te vereenvoudigen, wordt het makkelijker om Duitse leraren aan te trekken die les willen geven op Nederlandse scholen.

Ook wil het kabinet het niveau van de Franse taalkennis in Nederland opkrikken. De regering van Wallonië heeft specifiek aan de staatssecretaris gevraagd om de Franse taal in Limburg te promoten.

Onderschat
Knops: "Ik ga niet zeggen dat we allemaal verplicht Duits en Frans moeten leren. Maar het probleem wordt wel onderschat. Het is nodig om het leren van buurtalen te stimuleren. Leerlingen moeten zelf het nut zien – zeker als je in de grensregio woont – om de taal van je buren te leren.”

De staatssecretaris wil ook dat Den Haag regiobestuurders gaat helpen om meer voor elkaar te krijgen in Duitsland en België.

Schakelen
Om die grensoverschrijdende samenwerking te verbeteren heeft hij de Commissarissen van de Koning in Limburg, Groningen en Zeeland gevraagd "om te onderzoeken op welke niveaus je moet schakelen, wie je moet hebben als er zorgen zijn over grenseffecten”.

"Dan kunnen ze mij erbij halen, maar ook premier Rutte”, zo belooft Knops.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →