NS verhaalt miljoenen aan schade op vandalen

Print
NS verhaalt miljoenen aan schade op vandalen

Afbeelding: Flickr/Rob Dammers

Zo'n zeshonderd vandalen hebben de afgelopen vijf jaar een schadeclaim van de NS aan hun broek gekregen. In totaal hebben de spoorwegen 5,6 miljoen euro gevorderd van mensen die treinen hebben beklad met graffiti of vernielingen hebben aangericht aan treinen en op stations.

Uit een inventarisatie van NS blijkt dat vernielde ruiten op stations de grootste schadepost zijn. Daarna volgen graffiti, andere vernielingen op stations en vandalisme in treinen.

Problemen
Daders realiseren zich volgens NS vaak niet hoeveel problemen die laatste categorie veroorzaakt. "Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers", zegt een woordvoerder.

Aangifte
Volgens de cijfers wordt zo'n 85 procent van de schadebedragen teruggehaald als bekend is wie de dader is. NS zegt altijd aangifte te doen van vandalisme en hier de laatste jaren meer tegen op te treden dan voorheen.

De spoorwegen schatten dat in ongeveer de helft van het totale aantal gevallen van vandalisme de dader wordt achterhaald.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →