Voor veel Belzje madammen gaat niks boven de Vrijdagmarkt van Maastricht

Print
Voor veel Belzje madammen gaat niks boven de Vrijdagmarkt van Maastricht

Shoppen via internet of in strakke hippe winkels. Voor veel Belgen gaat er anno 2018 nog steeds niks boven een dagje Vrijdagmarkt in Maastricht Afbeelding: Laurens Bouvrie

In het centrum van Maastricht worden vele talen gesproken; op de Vrijdagmarkt blijven Waals en onversneden Vlaams de boventoon voeren

Wie met regelmaat door de binnenstad van Maastricht loopt of geniet van een hapje of drankje op de vele terrassen, kan met de ogen dicht waarnemen dat de Limburgse hoofdstad zich tot een ware melting pot heeft ontwikkeld.

Van plat Mestreechs tot Spaans; van Engels tot Arabisch en van Randstedelijk Nederlands tot nog tientallen andere talen kunnen met het oor gevangen worden. Die ervaring kan men opdoen van maandag tot en met donderdag en in het weekend. Op de vrijdagen en de diverse Belzjedaog is het niet zelden zo dat onze Zuiderburen de boventoon voeren.

Zowel de Walen als Vlamingen weten nog steeds makkelijk de weg naar Maastricht te vinden. En dat zijn heus niet alleen bezoekers uit de provincie Luik en Belgisch-Limburg. Op het terras van Hotel-Restaurant De La Bourse was gisteren onversneden Vlaams uit de provincie Antwerpen te horen. Twee madammen uit het stadje Heist op den Berg (gelegen ten oosten van Mechelen) waren met een groter gezelschap per touringcar naar Maastricht gekomen.

Neen, niet om musea of historisch Maastricht te bewonderen. De Maastrichtse vrijdagmarkt wordt op veel plaatsenin België nog steeds aangeprezen als een perfect dagje uit. Zo een dag begint ook voor veel zuiderburen eerst met een heerlijk terrasje aan de voet van al die kraampjes waar al eeuwenlang voor het stadhuis zoveel bedrijvigheid heerst.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →