'Politiebond sjoemelt met subsidies'

Print
'Politiebond sjoemelt met subsidies'

Afbeelding: Archief ANP

Tenminste twee bestuurders van politievakbond ANPV worden strafrechtelijk vervolgd vanwege gesjoemel met politiegelden, belangenverstrengeling en onjuiste declaraties. Oud-voorzitter Geert P. geldt als één van de verdachten.

De bestuursleden van de ANPV worden ervan beticht subsidies in eigen zak te hebben gestoken. Zij zouden jarenlang hun politiesalaris hebben gespekt door hoge onkostenvergoedingen in rekening te brengen.

Volgens bronnen gaat het in totaal om ‘tenminste tienduizenden euro’s’.

Vervolging
Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt tegen het AD vervolging in te stellen. Na de geldsmijtrel rond OR-voorzitter Frank Giltay en de kaartjesrel rond commissaris Ad Smit zijn de malversaties een nieuwe klap voor het imago van de politie.

Witwassen
De kwestie werd vorig jaar aangekaart door kaderleden van de ANPV. Omdat de verdachten bij de politie werkzaam zijn, is het onderzoek in handen van de Rijksrecherche. Eén van hen is de prominente vakbondsvoorzitter Geert P., die vorig jaar vanwege gezondheidsklachten terugtrad. P. wordt volgens bronnen verdacht van witwassen, fraude en valsheid in geschrifte.

Bestuursleden van de ANPV zouden volgens meerdere bronnen misbruik hebben gemaakt van geld van de SAOP. Dat is een potje van zowel werkgevers als werknemers om de arbeidsmarkt en scholing van politiemensen te verbeteren. Door bijvoorbeeld absurd hoge kilometervergoedingen te rekenen, zouden de ANPV’ers verkapt hun inkomsten hebben opgekrikt.

'Slager die eigen vlees keurt'
Daarnaast is onderzoek gedaan naar mogelijke belangenverstrengeling van Geert P.. De voormalige bondsvoorzitter is psycholoog en nam deel in een politiecommissie die beoordeelt of agenten recht hebben op vergoedingen vanwege een post traumatische stress stoornis (PTSS).

Daarnaast zou hij betrokken zijn geweest bij een bedrijf dat agenten begeleidt bij het doen van claims tegen de politie vanwege beroepsziektes als PTSS. "Een slager die zijn eigen vlees keurt", vat een betrokkene het samen.

Gevoelig
De kwestie rond P. en consorten ligt extreem gevoelig. Korpschef Erik Akerboom van de politie zit met de affaire in zijn maag. Zo lang als er onderzoeken lopen, wil hij geen uitspraken doen. Wel meldt de korpsleiding dat er naast het strafrechtelijk onderzoek een ‘oriënterend onderzoek’ is gestart, om te kijken of de verdachten ‘interne politieregels hebben overtreden’.

Waarnemend voorzitter Hans Schoones van de ANPV zegt geen inhoudelijke mededelingen te kunnen doen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →