Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten

Print
Noord-Korea stopt atoom- en rakettesten

Een Noord-Koreaanse raket op archiefbeeld. Afbeelding: EPA/KCNA

Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt.

Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het land de nucleaire bewapening heeft afgerond.

Nucleaire programma
Om de opschorting op een transparante manier te garanderen wordt de nucleaire testinstallatie in het noorden van het land stopgezet, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Deze beslissing is bekendgemaakt tijdens een vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse regeringspartij.

De aankondiging komt een kleine week vooraf aan de topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in volgende week vrijdag in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gespreksonderwerpen.

Belofte
De Amerikaanse president Donald Trump liet begin maart al weten dat Noord-Korea had beloofd te stoppen met het testen van raketten tot de voorgenomen ontmoetingen tussen het land en de Verenigde Staten achter de rug zijn. Pyongyang heeft sinds 28 november geen raket meer gelanceerd. Trump verwacht in mei of juni om de tafel te gaan zitten met de Noord-Koreaanse leider.

Trump reageerde tevreden op de Noord-Koreaanse aankondiging. "Noord-Korea is akkoord gegaan met het stopzetten van alle nucleaire testen en zal de belangrijkste testinstallatie sluiten. Dit is heel goed nieuws voor Noord-Korea en voor de wereld - grote vooruitgang. Ik kijk uit naar de top", liet hij via Twitter weten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →