Tablet in cel nachtmerrie voor cipiers

Print
Tablet in cel nachtmerrie voor cipiers

Afbeelding: ANP

Gevangenispersoneel slaat alarm over een plan om gevangenen veel meer zélf te laten regelen via tablets. Dat is vragen om problemen, stellen zij.

Als de tablet een plek verovert in de cel, kunnen de gevangenisbibliotheken weg. Verder moeten gedetineerden dan hun bezoek en geldzaken via de minicomputer regelen. Nu doen ze dat nog met briefjes en in gesprekken met gevangenispersoneel.

Arbeidsplaatsen
De centrale ondernemingsraad is zeer bezorgd, omdat het plan arbeidsplaatsen zou gaan kosten. Ook zouden gevangenen door het plan langer in hun cel verblijven, waardoor broodnodig contact met hen verloren gaat.

Met nog minder mensen op de werkvloer komt ook de veiligheid verder in het geding, vreest het gevangenispersoneel. Dat ziet in het plan vooral een verhulde bezuiniging.

Brandbrief
De zorgen zijn verwoord in een interne brandbrief van de ondernemingsraad aan de top van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die in handen is van het AD.

Als gevolg van het plan zullen veel meer camera's moeten worden gebruikt om toezicht te houden, waardoor ingrijpen bij incidenten trager verloopt, vreest de raad. Door gedetineerden meer zelf te laten regelen via tablets wordt gevreesd voor meer incidenten.

Door persoonlijk contact te vervangen door 'apps' is een 'toename van spanning en gedragsveranderingen' te verwachten, wat kan 'leiden tot onveilige situaties'. Vooral doordat een grote groep gedetineerden 'anderstalig, laaggeletterd is en ernstige psychiatrische problematiek' kent.

Proef
Voorlopig gaat het om een proef in bajesen van Lelystad en Dordrecht en in een jeugdinrichting in Nijmegen, maar er zijn plannen om de werkwijze landelijk in te voeren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →