Klimaatzaak België van start na drie jaar taalstrijd

Print
Klimaatzaak België van start na drie jaar taalstrijd

Afbeelding: ANP

Na een ruim drie jaar durende taalstrijd kan in België een klimaatzaak van start gaan naar het voorbeeld van de gewonnen rechtszaak tegen de Nederlandse staat door de Limburgse klimaatadvocaat Roger Cox.

Pogingen van bekende Belgen en 35.000 burgers om de Belgische overheden te dwingen hun klimaatbeloftes na te komen, hebben jaren vertraging opgelopen omdat de Vlaamse milieuminister zich verzette tegen het feit dat het proces in het Frans moest verlopen. Daardoor leek het tot nu toe meer op een taalstrijd dan een klimaatzaak.

Vertragingstactiek
Vrijdag oordeelde het Hof van Cassatie dat de procedure wel degelijk in het Frans moet gebeuren. Voorzitter Serge de Gheldere van de burgerbeweging Klimaatzaak noemt de vertragingstactiek van de overheden 'ronduit onverantwoord en kafkaiaans'.

Nederland
In Nederland wist Roger Cox in 2015 namens milieugroepering Urgenda via de Nederlandse rechter te bereiken dat de Nederlandse staat maatregelen moet nemen om de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent te verminderen ten opzichte van 1990.

De staat is tegen die uitspraak in beroep gegaan, maar een datum voor het vonnis in dat hoger beroep is nog altijd niet bepaald.

Volgende week in De Limburger een uitgebreid interview met Roger Cox.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →