'Bloedproef bij dode moet mogelijk worden'

Print
'Bloedproef bij dode moet mogelijk worden'

Na het dodelijke ongeluk op de A73, waarbij model Dominique Lousberg werd doodgereden door een spookrijdende Pool, werd ook geen bloedonderzoek gedaan. Afbeelding: John Peters

Het moet mogelijk worden een bloedproef te doen bij veroorzakers van zware verkeersongelukken die zelf daarbij zijn overleden.

Dan kan worden bepaald of deze persoon onder invloed was van drank of drugs. Daarvoor pleiten de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers (LOV) en de Vereniging Verkeersslachtoffers, zo bevestigt Elly Winkel van de LOV na een bericht in De Telegraaf.

Bezopen
"Als er na een ongeluk een vermoeden is van alcoholgebruik, dan mag dat nu niet worden uitgezocht. Want bij een dode mag je geen bloed afnemen. Snijden mag wel, maar bloed afnemen niet. Dat is echt bezopen, om maar in de terminologie te blijven. Nabestaanden van slachtoffers hebben er recht op precies te weten wat het ongeluk heeft veroorzaakt. Niet weten staat de verwerking in de weg", aldus Winkel.

Lees ook: Geen bloedonderzoek spookrijder: 'Nederland is rampenland voor slachtoffers'

Onverteerbaar
De politie sluit zich bij het pleidooi aan. "Voor nabestaanden is het vaak onverteerbaar om niet te weten of er drank in het spel was. Ook wij willen precies weten hoeveel doden er vallen door drank achter het stuur. Dat blijft nu gissen", zegt een woordvoerster van de Nationale Politie.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat naar de mogelijkheid wordt gekeken om dit op te nemen in de wet, zodat onder bepaalde voorwaarden onderzoek kan worden gedaan op het lichaam van een omgekomen verdachte of omgekomen slachtoffer.

Spookrijder A73
Afgelopen november werd op de A73 bij Roermond de 22-jarige Dominique Lousberg uit Tilburg doodgereden door een 26-jarige spookrijdende Pool. Omdat hij ook om het leven kwam, werd er geen bloedonderzoek gedaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →