Het weekend van de bijen

Print
Het weekend van de bijen

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Het is het weekend van de bijen. Op 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste landelijke Bijentelling. Ook in Maastricht wordt geteld. Daarnaast zijn er andere activiteiten.

Zo is op 11 plekken in Nederland de tentoonstelling Nederland Zoemt – een wilde bijen-expositie te bezoeken, waaronder Natuurhistorisch Museum Maastricht. De expositie in de tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht is te bewonderen tot medio oktober. Zaterdag 21 april (tot 16.00 uur) is bovendien museumbioloog Paul Beuk in de tuin aanwezig om mensen op weg te helpen bij de bijentelling.

“Van ouds worden exposities binnen het museum opgesteld, maar deze keer nemen we de gelegenheid ten baat om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de tuin van het museum biedt. Waar kun je beter een expositie over wilde bijen neerzetten dan in een tuin met bloeiende bloemen en planten waar wilde bijen rondvliegen en hun bijenkas bezoeken?”, zo laat het Natuurhistorisch Museum Maastricht weten. 

De start van de expositie valt in het weekend van de Nationale Bijentelling. De bijen worden geteld omdat de helft van alle 358 bijensoorten wordt bedreigd. “Ook voor ons heeft dit grote gevolgen want 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving, om zich te kunnen voortplanten. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen. Daarom wordt iedereen gevraagd mee te doen aan het landelijke bijenonderzoek. En… meedoen aan de telling is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Je wordt stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je eind april in je tuin kunt tegenkomen.”

Bij de expositie zijn educatieve folders gemaakt voor de leeftijden tot 12 jaar en vanaf twaalf jaar. De folders behandelen wat mensen kunnen doen voor wilde bijen op het gebied van hun voedsel en voortplanting en veilige plekken voor ze om te wonen. De folders zijn tijdens het weekend van de Nationale Bijentelling (21 en 22 april) gratis, daarna kosten ze € 0,50 per stuk. 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →