Nederlandse première film Food Coop in Maastricht

Print
Nederlandse première film Food Coop in Maastricht

Afbeelding: Organisatie

De Franse film Food Coop, over een andere manier van boodschappen doen, beleeft op 8 mei in Maastricht zijn Nederlandse première. De film is door de Maastrichtse coöperatie Gedeelde Weelde naar Nederland gehaald.

De documentaire gaat over de Park Slope Food Coop, een coöperatieve winkel in New York die door meer dan 17.000 leden gezamenlijk gedraaid wordt. Door tal van die winkeliers/leden aan het woord te laten, schetst filmmaker Tom Boothe het beeld van een dynamische organisatie, waar de diversiteit van de leden en hun uiteenlopende redenen om in deze winkel hun boodschappen te doen tevens een kwaliteit is.

Opvallend is de grote betrokkenheid van de leden. Ze werken in hun vrije tijd gepassioneerd in de winkel en komen soms van ver. Zo laat Boothe de kijker meereizen op de weg die een van de klanten tot de Park Slope Food Coop aflegt, een trip van maar liefst twee uur. 

In Nederland is het aantal winkelcoöperaties nog beperkt, in de VS is het fenomeen veel langer en op grotere schaal aanwezig – met Park Slope Food Coop als een van de grootste. De in Parijs woonachtige Boothe kwam op het idee voor de film toen hij in Parijs een soortgelijke winkel wilde beginnen, La Louve. Zijn film is tegelijkertijd een onderzoek naar hoe Park Slope Food Coop opereert.

De door Coöperatie Gedeelde Weelde gepresenteerde film is op dinsdag 8 mei vanaf 20.30 uur te zien in De Brandweer in Maastricht. Gedeelde Weelde is een groep mensen die in Maastricht een coöperatieve winkel voor de dagelijkse boodschappen wil starten. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de locatie en aan het laatste restje startkapitaal dat daarvoor benodigd is. Ook nieuwe leden zijn van harte welkom. De opening van de Gedeelde Weelde winkel is voorzien voor het najaar 2018. 

Food Coop. Film van Tom Boothe, geproduceerd door Lardux film, 2016. De film duurt 97 minuten, is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. De entree bedraagt 2 euro. Tickets zijn alleen op de avond zelf verkrijgbaar. 
Wie vooraf een maaltijd wil nuttigen kan om 18.30 uur in de Brandweerkantine aanschuiven bij de Gedeelde Weelde-tafel (aanmelden via info@gedeeldeweelde.nl).

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje