Grote kans op vallende sterren vannacht

Print
Grote kans op vallende sterren vannacht

Afbeelding: iStock

Er wordt in de nacht van zaterdag op zondag een overvloed aan vallende sterren verwacht. Zoals elk jaar in april kruist onze Aarde de baan van de Lyriden en dat heeft elke keer een meteorenregen tot gevolg. Het ziet er bovendien naar uit dat de weersomstandigheden gunstig lijken.

De Lyriden bestaan uit kleine stukjes van de komeet Thatcher. Die laatste draait in een periode van 416 jaar rond de zon en wordt gevolgd door een staart van puin. Een keer per jaar vliegt onze aarde door die meteorenzwerm heen – in de tweede helft van april – en dat veroorzaakt een regen aan vallende sterren, door meteoren die in onze atmosfeer opbranden.

Beste moment
De nacht van zaterdag op zondag is het beste moment om de meteorenregen te zien en het ziet ernaar uit dat het weer ons gunstig gezind is. Volgens het KMI wordt het immers een rustige en zachte nacht met brede opklaringen. Pas tegen zondagmorgen kunnen wolken binnendrijven vanuit Frankrijk. Ook de maan zal geen stoorzender zijn, vertelt meteoorexpert Bill Cooke van NASA. “Ze zal ondergegaan zijn tegen dat de meteorenregen onder stoom komt, na middernacht.”

De gemiddelde Lyridenregen telt 15 tot 20 meteoren per uur en deze keer worden er volgens Cooke zo’n 18 per uur verwacht: dat is ongeveer eentje per 3 minuten. Sommige jaren – ongeveer eens in de 30 jaar – zijn dat er zelfs tot 100 per uur, maar het is moeilijk te voorspellen wanneer zo een ‘explosie’ precies plaatsvindt. De recentste dateert van 1980.

Goede nieuws
Het goede nieuws: je hebt geen speciale apparatuur nodig om de vallende sterren te zien. Gewoon naar boven kijken en geduld hebben volstaat. Het radiant – het punt van waar de meteoren lijken te komen – zal in de vroege avond boven de noordoostelijke horizon verschijnen en zich later hoog aan de hemel bevinden, in het sterrenbeeld Lier. Dat ligt ten noordoosten van Vega, een van de helderste sterren die in deze periode van het jaar aan de hemel te zien is. Het is wel beter om niet direct naar het radiant te kijken, omdat je dan de meteoren met de langste staarten kan missen.

Lichtstrepen
De helderheid van de ‘vallende sterren’ zal gemiddeld zijn, niet zo helder als de bekende Perseïden in augustus. Maar de Lyriden staan wel bekend om hun betrouwbaarheid: er zijn altijd wel heldere en indrukwekkend snelle oplichtende strepen te zien aan de nachtelijke hemel.

De Lyriden zijn overigens een van de oudste meteorenregens die we kennen. Observaties gaan terug tot 687 voor Christus. Chinese astronomen beschreven die toen als een “regen” van meteoren.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →