Politie Kerkrade: kijk goed naar beveiliging stallingen

Print
Politie Kerkrade: kijk goed naar beveiliging stallingen

Afbeelding: iStock

Kerkrade - De politie in Kerkrade vraagt mensen goed te kijken naar de beveiliging van hun schuren, kelderboxen en tuinhuisjes.

Vorig jaar was er in Kerkrade een grote toename van het aantal inbraken in dit soort stallingen: van 83 in 2016 naar 150 in 2017. Inmiddels zijn de nodige maatregelen getroffen. 

Maatregelen
Stallingen zijn over het algemeen vaak doelwit omdat ze minder goed beveiligd zijn. "Tuinhuisjes en schuurtjes staan vaak los van het huis en er zitten veel mindere sloten op dan op de voordeur", zegt politiekundige Maud de Lange. "Bij kelderboxen in wooncomplexen heb je het probleem dat vreemden relatief makkelijk binnenkomen en dat de boxen beneden uit het zicht liggen." 

Dure spullen
Ondanks de mindere beveiliging, staan er vaak dure spullen in. "Het is schrikbarend wat je soms tegenkomt", zegt Jos Som, als burgemeester verantwoordelijk voor de veiligheid. "We hebben ontzettend gammele tuinhuisjes gezien. Eén trap tegen de deur en je bent binnen. Maar vervolgens staan er achter die deur wel elektrische fietsen of slijpmachines. Dat is een makkelijke buit." 

Alert
Naast beveiliging is het volgens de Kerkraadse wijkagent Rik Oligschlager belangrijk dat we alert blijven: "Bij wooncomplexen zie je regelmatig dat mensen met hun scootmobiel binnenrijden en vervolgens niet meer achter zich kijken, terwijl de toegangsdeur pas seconden later dichtvalt. Je kunt niet alles voorkomen. Maar alertheid helpt.""

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →