Aangiftes tegen de Belgische kerncentrales

Print

Afbeelding: HBVL/Bart Dewaele

Zo’n 250 mensen hebben zaterdagmiddag in België aangifte gedaan tegen de Belgische staat, de exploitant van de Belgische kerncentrales en de Belgische atoomwaakhond FANC

Onder hen een aantal mensen uit Limburg. Zij deden dat in de politiebureaus van Tongeren, Eupen en Namen. Actiegroepen uit Nederland, België en Duitsland willen met hun actie bereiken dat de volgens hen "gammele en gevaarlijke schroot-kernreactoren" in Tihange en Doel worden gesloten.

Protest
De aangiftes maken deel uit van een aanhoudend maatschappelijk protest tegen de kerncentrales in België, die een gevaar zouden vormen voor onder meer inwoners van het zuiden van Nederland. De actievoerders wijzen op een groot aantal storingen en stil leggingen van kernreactoren in Doel en Tihange in de afgelopen jaren. Volgens hen bagatelliseren de verantwoordelijken deze incidenten bewust. Reden voor de actievoerders om aangifte te doen.

Ketting
In Nederland en Duitsland bestaat grote bezorgdheid over de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange. Zo werd in juni 2017 een menselijke ketting gevormd van Aken via Limburg naar Tihange. Daaraan deden zo'n 50.000 mensen mee. Zij eisten sluiting van Tihange 2 en Doel 3, reactoren waarin volgens de actievoerders talloze scheurtjes zijn ontdekt.

Bij eigenaar Engie van de Belgische kerncentrales was zaterdagavond niet direct iemand beschikbaar voor een reactie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →