Geloof in een coalitie die veel binding heeft met de samenleving

Print

De formateurs Wim Hazeu (links) en Murk Peutz hebben geloof in een transparante en goed met de samenleving in contact staande coalitie Afbeelding: Laurens Bouvrie

In de raadzaal presenteerden afgelopen vrijdag tijdens een openbare bijeenkomst de zes partijen die voornemens zijn de nieuwe coalitie van Maastricht te vormen de formateurs Murk Peutz (CDA) en Wim Hazeu (Groen Links).

 De twee hebben van het CDA, Senioren Partij, Groen Links, D66, VVD en SP de opdracht gekregen een akkoord te smeden dat niet alleen instemming vindt bij de fracties die de coalitie door dik en dun gaan steunen; die zes partijen hebben Peutz en Hazeu de taak gegeven zowel op het gebied van toekomstvisie als grote maatschappelijke opgaven brede steun te vinden bij de aanstaande oppositiepartijen en een scala aan strategische partners in stad en regio.

Peutz en Hazeu benadrukten vrijdag nog een keer hetgeen Vivianne Heijnen (CDA) direct na de gemeenteraadsverkiezingen al aangaf. De nieuwe coalitie wil met open vizier en ruimte voor inbreng uit alle geledingen van de samenleving vooral op het gebied van toekomstvisie te werk gaan. Aan de formateurs onder meer de taak om deze woorden dusdanig in een akkoord op te tekenen dat die wijze van politiek bedrijven en de stad besturen ook bij de inwoners van de stad te bespeuren valt.  

Het CDA als waarschijnlijk nieuwe coalitiegenoot en de andere vijf kwamen eigenlijk al tijdens de avond dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing bekend werd tot deze bevinding. Die werd mede ingegeven door de wederom magere opkomst van kiesgerechtigden en de al jaren door velen geuite kritiek dat ‘de politiek’ te ver van het volk afstaat.

Weliswaar hopen Peutz en Hazeu dat de formatie niet al te lang gaat duren maar ze gaven ook aan dat de tijdsdruk geen invloed mag hebben op de kwaliteit van de inhoud van het ‘aanstaande Maastrichtse regeerakkoord’. De verwachting is dat het coalitieakkoord voor het zomerreces is gesmeed en het nieuwe college B&W ergens in juni kan worden geïnstalleerd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →