Buien met onweer verdrijven de zon

Print
Buien met onweer verdrijven de zon

Afbeelding: Istock

Enkele buien met onweer maken zondag een einde aan het zomerse weer.

De buien liggen in de ochtend al boven het zuidwesten van het land. De meteorologen van Weerplaza verwachten met het oplopen van de temperatuur zondagmiddag en zondagavond in Limburg buien met onweer, hagel en windstoten tot 70 km per uur. 

Krachtige wind
Vanaf maandag is alles anders. Het wordt 's middags maximaal 17 graden in onze provincie. "Dat is een groot contrast met de afgelopen warme perioden”, aldus weervrouw Diana Woei.

Ook waait er een matige tot vrij krachtige westelijke wind. Wel blijft het vaak droog en schijnt de zon geregeld. Dinsdag kan het in Limburg nog 18 graden worden.

Paraplu
Normaal ligt de middagtemperatuur in de laatste dagen van april rond een graad of 15. Vanaf woensdag bereikt het kwik met moeite de 15 graden. Op Koningsdag wordt het in de middag 12 tot 14 graden en is het in de late nacht en vroege ochtend kil met minima van 5 of 6 graden.

De westenwind waait vooral op woensdag en donderdag flink door. Bovendien valt er elke dag een enkele bui. Echter de zon zien we in de tweede helft van de week soms ook tussen de wolkenvelden door. Woei: "Het wordt dus een koele en wisselvallige week. De paraplu en de jas zijn weer nodig."

Warmte verdwijnt
Het einde van de warmste periode van deze aprilmaand is daarmee in zicht. De temperatuur daalt het komende etmaal fors. Het verschil tussen de middagtemperatuur van zondag en maandag bedraagt ongeveer 10 graden.

Woei: "Door de zeer warme periode van de afgelopen dagen bedraagt de maandgemiddelde temperatuur op dit moment 12,1 graden. Hiermee staan we op de gedeelde derde plaats van zachtste aprilmaanden. Alleen in de jaren 2011, 2007, 2009 en 2014 zijn de aprilmaanden warmer geweest. De hoogst genoteerde gemiddelde apriltemperatuur bedraagt 13,1 graden.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje