'Middeleeuwse' Avicii vanaf de Dom gaat de hele wereld over

Print
'Middeleeuwse' Avicii vanaf de Dom gaat de hele wereld over

De Domtoren in het centrum van Utrecht. Afbeelding: ANP Extra

De wereld heeft vol bewondering gereageerd op het eerbetoon van de Utrechtse stadsbeiaardier Malgosia Fiebig aan de overleden Zweedse dj Avicii. Vanaf het carillon van de Domtoren speelde zij zaterdag zijn bekendste werk.

Video's van het concert gingen de hele wereld over. Onder meer CNN en de BBC deelden de beelden via sociale media. Daarop kwamen duizenden, veelal bewonderende, reacties. Ook de Zweede publieke omroep SVT zette de beelden online.

Avicii-concert 
De Utrechtse stadsbeiaardier Malgosia Fiebig gaf zaterdag om elf uur een klein Avicii-concert vanaf het middeleeuwse carillon. Vanuit de toren waren de hits Wake Me Up, Without You en Hey Brother te horen. Fiebig zelf is  'overdonderd' door de reacties. "Ik heb heel veel gehoord en gelezen. Dat is natuurlijk heel erg leuk. Zeker omdat het beiaardspelen zo in een positief daglicht komt te staan."

 

Het carillon van de Dom leent zich volgens Fiebig 'uitstekend' voor het werk van Avicii. "Zijn hits komen goed tot hun recht. Het is heel leuk om met zulke oude instrumenten dit soort moderne muziek te maken." Het was voor de stadsbeiaardier niet al te lastig de hits onder de knie te krijgen. "Het waren toevallig precies drie nummers die instrumentaal goed te doen waren."

Geen platen
Hoe goed kende Fiebig het werk van Avicii? "Ik heb geen platen van hem in huis, maar ik luisterde zijn hits altijd op de radio. Ik ben er dol op. Zeker in de auto op weg naar mijn werk zette ik de muziek dan altijd een stukje harder.''

Wie het concert van Fiebig nogmaals wil beluisteren, moet maandagochtend naar Nijmegen. Daar speelt ze om elf uur de hits vanaf het beiaard van de Sint-Stevenskerk. Een herhaling in Utrecht zit er volgens haar niet in. "Wel speel ik komende zomer het werk van Sting vanaf de Dom."

Dood aangetroffen
De wereldberoemde DJ (28), die in werkelijkheid Tim Berging heette, werd vrijdag dood aangetroffen in zijn appartement in Oman.