Feyenoord redt seizoen met gouden KNVB Beker

Print
Feyenoord redt seizoen met gouden KNVB Beker

De spelers van Feyenoord vieren de bekerwinst. Afbeelding: ANP/Olaf Kraak

Feyenoord heeft zondag de 100ste editie van het KNVB-bekertoernooi gewonnen. In een 'uitwedstrijd' in de eigen Kuip werd AZ met 0-3 verslagen.

Met de winst van de beker, speciaal voor de gelegenheid voorzien van een gouden laagje, sluit de onttroonde landskampioen het teleurstellende seizoen toch nog positief af. Voor AZ rest na de tweede verloren bekerfinale op rij bittere teleurstelling. 

Foutjes
Feyenoord kwam binnen het half uur op voorsprong in de eigen Kuip. AZ-keeper Bizot keerde een kopbal van Berghuis op de lijn, waarna Jørgensen de rebound binnentikte: 1-0. Robin van Persie deed een paar minuten daarna het stadion opnieuw opveren, maar zijn subtiele boogballetje eindigde op de lat. De 34-jarige routinier stond bovendien buitenspel. Het waren de eerste hoogepunten in een bekerfinale die rommelig begon. Beide ploegen grossierden - bevangen door spanning of hitte - in foutjes en slordigheden. 

Stiftje
AZ ging na de openingstreffer voor even nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Weghorst deed een aardige poging, maar zag zijn inzet gekeerd door doelman Jones. De grootste kans was daarna voor Feyenoord: een spectaculaire afstandspegel van Vilhena werd ternauwernood gered door Bizot. Vlak na rust was het wel raak voor Feyenoord. Van Persie kwam na een combinatie met Berghuis uit voor Bizot en verschalkte de keeper met een subtiel stiftje: 2-0. 

Moed der wanhoop
AZ begon daarna met de moed der wanhoop aan een tegenoffsensief. Invaller Bel Hassani was nog dicht bij een aansluitingstreffer, maar zijn volley werd geblokt door Van der Heijden. Vlak daarna zag Weghorst nog een schot gekeerd door Jones. Waar AZ op zoek ging naar een goal, werd het net door Feyenoord gevonden. In de slotfase was het Jens Toornstra die de eindstand bepaalde op 3-0.