Promotiekraker in Sittard: alleen nog lege plekken in het uitvak

Print
Promotiekraker in Sittard: alleen nog lege plekken in het uitvak

Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Fortuna Sittard kan zaterdag voor een uitverkocht huis, ruim 12.000 toeschouwers, naar de eredivisie promoveren.

Vrijdag won de ploeg met 0-1 van Jong FC Utrecht. De laatste tickets die nog beschikbaar waren, vlogen na die overwinning over de toonbank. Een dag later kwam de club met het bericht dat het stadion vol zit als zaterdagavond wordt afgetrapt tegen Jong PSV, de laatste wedstrijd van deze competitie.

Periodetitel
Behalve dan het uitvak. Supporters van Fortuna hadden stiekem de hoop ook dat deel van de tribune nog te kunnen claimen, maar PSV roept zijn fans nu op de beloften te steunen in Sittard. Want ook voor die ploeg staat nog iets op het spel: een periodetitel. Reserveteams mogen niet deelnemen aan play-offs voor promotie, maar spelen wel voor een bronzen stier en een lucratieve bonus van 75.000 euro. Of echt veel PSV-publiek een kaartje koopt, valt overigens te betwijfelen. De ploeg neemt zelden ook maar één toeschouwer mee naar een wedstrijd buiten de eigen Herdgang.

Doelsaldo
Fortuna Sittard kan na zestien seizoenen afwezigheid terugkeren in de eredivisie. Wanneer het team van de trainers Braga en Hofland wint van Jong PSV, is het beklonken. Bij een gelijkspel zijn de Sittardenaren afhankelijk van NEC. Dat mag in dat geval niet te dik winnen bij FC Dordrecht. Op dit moment heeft Fortuna een beter doelsaldo dan de Nijmegenaren: +39 om +36.

Het is zelfs mogelijk dat Fortuna en NEC zowel in punten, doelpunten vóór als doelpunten tegen gelijk eindigen. Dat scenario voltrekt zich als Fortuna met 2-2 gelijk speelt en NEC met 3-0 wint. In dat geval is het onderlinge resultaat bepalend. NEC won in Sittard en speelde in Nijmegen gelijk tegen Fortuna en is dan dus in het voordeel.

Kampioenschap?
Fortuna kan ook nog het kampioenschap binnenhalen. Als aanvoerder Perr Schuurs de schaal daadwerkelijk in de lucht wil houden, is behalve een zege op Jong PSV ook puntenverlies van lijstaanvoerder Jong Ajax nodig tegen MVV. De Maastrichtenaren kunnen de buurman dus een grote dienst bewijzen.

Huldiging
Bij promotie - met of zonder schaal - wordt Fortuna gehuldigd op maandag 30 april. In een open bus worden spelers en staf van station naar Markt gereden. Dat gebeurde voor het laatst na de titel in 1995. Toetje is de ‘Wedstrijd van de Toekomst’. Een duel op 12 mei tussen de rechtstreekse promovendus van de eerste divisie en de Suriprofs, waarin nieuwe spelregels worden getest.