Burgemeester en 91-jarige beschermheer Jean Ritzen openen seizoen MCC

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Liefst zeven gouden jubilarissen zijn zondagmiddag tijdens de 86ste seizoensopening van watersportvereniging MCC (Maastrichtse Cano Club) in de schijnwerpers en het zonnetje gezet. Voor burgemeester Annemarie Penn – te Strake en overbuurman André Rieu genoeg reden om bij de ouverture van het watersportseizoen 2018 aanwezig te zijn.

MCC en buur Treech ’42 hebben een rijk verleden en vooral heel veel trouwe leden. Bij de opening van het Treech-seizoen – twee weken geleden – werd oud-Olympiër Chick Weijzen gehuldigd. In 1960 (Rome) en 1964 (Tokyo) was de kanoër de trots van zijn vereniging. In 2018 is de Sint Pieternaar 70 jaar lid.  Een MCC’er zegt eerder deze week tegen Via Maastricht die aantal jaren ook op zijn naam te hebben staan. “Alleen ik ruilde nog wel eens van vereniging”, zegt hij lachend. Hij is daarin niet de enige. Vooral in de jonge jaren steken leden van de twee watersportverenigingen wel eens over. Een ongeschreven wet is dat bij terugkeer de teller weer op 0 staat.

Die switch hebben de zes ‘gouwe’ van vandaag nooit gedaan.  In aanwezigheid van de burgemeester van Maastricht ontvangen de zes - Marianne Bancken; Margot Hijnens; Manon Hijnens;  Kurt Herff; John Voges; Annemie Panayotopoulos;  Andrea van Gemert – behalve hun jubileumspeldje een daverend applaus van de andere MCC’ers.

MCC werd in 1932 opgericht. Een respectabel aantal jaren, maar in vergelijking met beschermheer Jean Ritzen toch nog een jonkie. De voormalige penningmeester is de 90 gepasseerd en voelt zich samen met zijn vrouw nog steeds betrokken bij de watersportclub. Voorzitter Guido Derks noemt Jean Ritzen de architect van MCC. “In zijn actieve tijd dacht in grote projecten zonder kleine details te vergeten”.

Volgens Derks gaat het goed met MCC. “De afgelopen jaren is het ledenaantal van 700 naar 900 gegroeid. Het meest verheugende is dat veel jongere mensen weer de weg naar onze vereniging hebben gevonden.”

Blijft het voor een familieclub als MCC altijd weer een feest om leden die al decennia de weg naar het clubhuis aan de Hoge Kanaaldijk weten te vinden te fêteren. En heeft Treech ’42 Chick Weijzen in huis; Germaine Tilly is bij de buren zijn evenknie en is sinds 1948 te vinden aan de boorden van de Maas.

Stond na alle eerbetoon aan de jubilarissen nog een officieel en vooral traditioneel moment aan de orde. Het hijsen van die prachtige clubvlag. Erevoorzitter Toussaint Vleugels begeleidde met alle plezier beschermheer Jean Ritzen naar de vlaggenmast. Samen met burgemeester Annemarie Penn – te Strake ging de vlag omhoog terwijl twee passerende waterskiërs lieten weten dat de Maas de komende maanden weer het domein is van MCC en uiteraard ook Treech ’42 en de overburen van WSV Randwyck.