'Rechtszaak wordt onbetaalbaar voor Jan met de pet'

Print
'Rechtszaak wordt onbetaalbaar voor Jan met de pet'

Afbeelding: iStock

De griffiekosten moeten omlaag. Dat stelt de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. De raad vreest dat het voor veel mensen onbetaalbaar is geworden om naar de rechter te stappen.

Het aantal rechtszaken daalt fors. Vooral het aantal zaken over onbetaalde rekeningen is vorig jaar ingestort: 81.000 minder dan in 2016.

Dat blijkt uit jaarcijfers die de Raad voor de Rechtspraak maandag bekendmaakt. In 2017 werden ruim 1,5 miljoen zaken afgehandeld; in 2016 waren dat er bijna 1,6 miljoen.

Crisis
De oorzaak is grotendeels het einde van de economische crisis en het feit dat er veel meer wordt bemiddeld. Maar het overkoepelend orgaan van rechtbanken vreest ook dat het voor veel mensen onbetaalbaar is geworden om naar de rechter te stappen. Een ruzie over een rekening van 700 euro kost al 200 euro aan griffierechten.

Voorzitter Frits Bakker maakt zich zorgen: "Want wat heeft de burger aan een rechtbank als hij zich niet kan veroorloven er gebruik van te maken?” Volgens hem moeten de griffiekosten omlaag. "Mensen moeten altijd naar de rechter kunnen stappen als zij hun recht willen halen.” Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft inmiddels gezegd hiernaar te gaan kijken.

Naast het aantal handelszaken nam ook het aantal strafzaken iets af, net als de hoeveelheid zittingen over belastinggeschillen.

Rood
Het dalende aantal rechtszaken heeft ernstige gevolgen voor de financiën van de rechtspraak, die per zaak wordt betaald. Momenteel is de financiële situatie van de rechtspraak ronduit ‘slecht’, stelt de raad. Voor het eerst is een jaar ‘in het rood’ afgesloten.

Naast het fors minder aantal zaken is ook het goeddeels mislukte digitaliseringsproject binnen de rechtspraak een oorzaak. Dit kostte de afgelopen jaren miljoenen extra. Verder blijkt dat het niet lukt rechts­zaken sneller af te handelen. Het aanstellen van meer rechters heeft niet het gewenste effect opgeleverd.