Oplossing voor spoorovergang die helft van de tijd dicht is

Print
Oplossing voor spoorovergang die helft van de tijd dicht is

Afbeelding: Peter Schols

De spoorbomen korter dicht en minder treinen: over uiterlijk een jaar moet de overgang Duitse Poort in Maastricht minder druk zijn.

De spoorbomen bij station Maastricht zijn ongeveer de helft van de tijd dicht. Maastricht, de provincie, NS en ProRail werken aan een oplossing, waarbij er sprake is van een efficiëntere aankondiging van treinen vanaf ­station Maastricht.

Drielandentrein
De tweede maatregel is ingrijpender. De provincie werkt aan een ‘Drielandentrein’. De huidige sneltreinen tussen Heerlen en Maastricht rijden door naar de beide TGV-stations Aken en Luik. Arriva gaat deze dienstregeling verzorgen, inclusief het stuk Maastricht-Luik waar de NMBS nu nog rijdt. Dit moet uiterlijk vanaf 2019 het geval zijn.

Lees ook: Aanpak spoorovergang die vaak half uur gesloten is

Als de Arriva-sneltreinen die nu nog keren op station Randwyck straks doorrijden naar Luik, betekent dit één trein per uur minder. Kortom: bij de Duitse Poort minder dichte spoorbomen. Daarnaast studeren de partners op een fietsbrug. Ook die ontlast de Duitse Poort.

Intercity
Er bestaan echter ook plannen met de intercity uit Amsterdam. Nu telt de NS nog te weinig reizigers die willen doorrijden naar België. Bij succes van de Drielandentrein kan de NS besluiten ook de intercity (na 2025) door te trekken naar Luik.

In dat geval wordt de Duitse Poort juist nog drukker dan nu. Dat vergt ingrijpende maatregelen als nieuwe wissels, of zelfs een fly-over.

Bovendien vervallen dan de perrons van kopstation Maastricht. Er moet een extra eilandperron aangelegd worden. Dat wringt met het emplacement. Als besloten wordt dat naar buiten de stad te verplaatsen, komt een spoortunnel in beeld. Maar dat samen is een ambitieuze en dus dure variant.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen