Kritiek burgemeester Beek op wethouders

Print
Kritiek burgemeester Beek op wethouders

Burgemeester Christine van Basten-Boddin van Beek Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

Beek - Bij de installatie van het nieuwe college komende donderdag zal burgemeester Christine van Basten-Boddin van Beek enkele kritische noten kraken over haar eigen wethouders. Niet over de personen die de wethoudersstoelen gaan bezetten, want die was voor de verkiezingen al zo goed als beklonken.

Zorgwekkend vindt Van Basten-Boddin het wel dat de coalitiepartijen BBB-NDB en het CDA het aantal fte’s in het college hebben uitgebreid van 2,85 naar 3,3 fte. Dat is een loonstijging van 15 procent en komt in de praktijk neer op ongeveer 50.000 euro extra op jaarbasis die Beek kwijt is aan salarissen voor wethouders.

Tegenstrijdig
Van Basten-Boddin verwijst naar het coalitieakkoord van BBB-NDB en het CDA, waarin bezuinigingen en mogelijk hogere uitgaven voor burgers worden aangekondigd. De burgemeester maakt zich zorgen over het beeld dat deze tegenstrijdigheid oproept bij de Beekse burgers.

De 3,3 fte’s zijn opgebouwd uit drie wethouders met een aanstelling van 0,8 fte en één wethouder met een 0,9-baan. Daarnaast vindt ze de samenstelling van enkele portefeuilles niet evenwichtig. Anders gezegd: ze vindt het takenpakket van een of meerdere wethouders niet zwaar genoeg voor de fte en het salaris die daar tegenover staan. Op welke portefeuille(s) de burgemeester precies kritiek heeft, wil ze niet aangeven.

Discussie
"Er gaat hierover een discussie plaatsvinden in de eerste vergadering van B en W en ook in de raadsvergadering komende donderdag”, geeft Van Bastens woordvoerster aan. "Ze is niet iemand die discussie uit de weg gaat.”

De wethouders Ralph Diederen (CDA) en Thijs van Es (BBB-NDB) laten in een gezamenlijke reactie weten: ‘Het is altijd goed als er kritisch wordt meegekeken. We zien in haar reactie dat de burgemeester onze ambities van het coalitieprogramma deelt, en wij kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan. De precieze portefeuilleverdeling wordt samen met het voltallige college vastgesteld in de constituerende vergadering. Als coalitie hebben we een ambitieus en evenwichtig coalitieprogramma opgesteld met de bijbehorende beoogde portefeuilleverdeling. De inhoudelijke discussie daarover voeren we donderdag met de raad.’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen