Twintig jaar cel voor Parijs-terrorist Abdeslam

Print
Twintig jaar cel voor Parijs-terrorist Abdeslam

Abdeslam eerder in de rechtszaal. Bij de uitspaak was hij niet aanwezig. Afbeelding: AFP

Salah Abdeslam moet twintig jaar de cel in voor een terroristische moordpoging. Het betreft zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016. Ook medeverdachte Sofien Ayari kreeg twintig jaar. Ze moeten beiden ook een boete van 12.000 euro betalen.

Het duo was niet aanwezig bij de uitspraak.

Molenbeek
Een Belgisch-Frans politieteam wilde op 15 maart 2016 een woning in de Driesstraat in Vorst doorzoeken, toen de agenten onverwacht werden beschoten. Een scherpschutter schoot daarop de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood. In het huis bleek ook Abdeslam te zijn, maar hij ontkwam, samen met de Tunesiër Sofien Ayari. Het tweetal werd drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek.

Volgens de rechtbank heeft niet alleen Belkaïd op de politie geschoten, maar ook ten minste een van de twee anderen. De drie hadden vooraf afgesproken zich met vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten, aldus de rechtbank.

Parijs
De in België geboren Fransman Abdeslam (28) geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen. De inval in Vorst was deel van het onderzoek daarnaar, en daarom was bij de schietpartij met automatische wapens sprake van een terroristische context, aldus de rechtbank.