Video: Verzamelen van big data is niet eng

© Brightands

In het programma 1op1 van WijLimburg TV staat de mens achter het werk centraal. In een vraaggesprek wordt de kijker meegenomen naar het werk van de gast en krijgen we een blik achter de schermen van zijn of haar privéleven.

Hoe bereik je dat een gemeenschap overstapt op duurzame energie, hoe houd je een stad bereikbaar en hoe voorkom je dat we elke dag in de file staan? Om vraagstukken als deze op te kunnen oplossen, is inzicht nodig. Dat inzicht komt weer voort uit allerlei stromen gegevens ofwel big data. Het Center for Big Data Statistics (CBDS) in Heerlen zorgt voor die data. Het CBDS werkt nauw samen met de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Managing director Magchiel van Meeteren van CBDS legt in het programma 1 op 1 van WijLimburg TV uit dat het verzamelen en duiden van die data niks engs is.

Trends
‘Het CBDS heeft de taak om de samenleving te beschrijven op een objectieve manier. Dat doet het CBDS om beleidsmakers te informeren over trends in de maatschappij zodat zij een zo optimaal mogelijk beleid kunnen uitstippelen. Maar wij publiceren nooit cijfers over individuen, burgers of individuele bedrijven. We zorgen dat data nooit herleidbaar is.’ Aan presentator Maurice van der Linden vertelt de technisch natuurkundige ook waarom uitgerekend hij nog altijd een papieren notitieboekje gebruikt en wat hij heeft met dj Armin van Buren.

Lees meer op de website van Brightlands