Bewindvoerder vergokte geld van cliënten met schulden

Print
Bewindvoerder vergokte geld van cliënten met schulden

De rechtbank in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Loraine Bodewes

Een schuldsaneringsbewind­voerder uit Meerssen is zelf naar de rechter-commissaris gestapt om op te biechten dat hij geld van cliënten heeft vergokt.

Dat meldt de rechtbank Limburg, die de man vorige week heeft ontslagen en ook aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie. Onduidelijk is nog hoeveel geld weg is.

De Meerssenaar had178 cliënten onder bewind. Die zijn nu door de rechtbank allemaal aan andere ­bewindvoerders toegewezen.

Schuldsanering
Het gaat om mensen die onder de wettelijke schuldsanering (wsnp) vallen. In hun geval was het niet ­mogelijk om met schuldeisers een minnelijke regeling te treffen. De rechter heeft daarop bepaald dat zij in aanmerking komen voor een wsnp-regeling. Die loopt in principe drie jaar, en kan worden verlengd tot vijf jaar.

In die tijd krijgen de schuldenaren een bepaald bedrag om van te leven, terwijl de rest van hun inkomsten op een boedelrekening wordt gestort. Van het geld in dat ‘spaarpotje’ worden de schuldeisers betaald. Wat na de wsnp-periode nog openstaat aan schulden, wordt kwijt­gescholden. Schuldenaren kunnen dan met een schone lei beginnen.

De bewindvoerder voert de regeling uit en ziet erop toe dat zijn cliënten zich aan de voorwaarden houden.

Grof geschonden
De nu ontslagen Meerssenaar heeft echter naar eigen zeggen juist zelf de regels grof geschonden. Hij heeft geld dat zijn cliënten moesten storten van hun boedelrekeningen afgehaald en ermee gegokt. Met als resultaat dat het nu verdwenen is.

De rechtbank denkt dat de man niet bij alle 178 cliënten geld van de rekening heeft gehaald. Maar hoe groot de schade is en hoeveel mensen ­getroffen zijn, is nog niet bekend. De rechtbank heeft de nieuwe bewindvoerders gevraagd hierover te rapporteren.

Eerste keer
De rechtbank denkt dat de "ontstane situatie in principe geen invloed heeft op het verdere verloop" van de regeling voor de 178 betrokkenen. Wat het voor de schuldeisers betekent dat er in spaarpotjes is gegraaid, is nog niet bekend. "Dit is ook de eerste keer dat zoiets gebeurt", laat de rechtbank weten. "Gekeken moet worden hoe dit verder afgehandeld gaat worden en bij wie dat ligt." Verdere details verstrekt de rechtbank niet, de betrokken bewindvoerder zwijgt.

Limburg telt 21 wsnp-bewindvoerders met in totaal 2500 cliënten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen