Marc Dutroux eist fiets, kapper en tandarts

Print
Marc Dutroux eist fiets, kapper en tandarts

Marc Dutroux Afbeelding: AD

De Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft het slecht naar zijn zin in de gevangenis, waarin hij al sinds augustus 1996 vast zit. Hij overweegt nu via het mensenrechtenhof in Straatsburg af te dwingen dat hij een kapper, tandarts en fiets krijgt.

"Hij wordt behandeld als een wild beest", klaagt zijn advocaat Bruno Dayez in Franstalige Belgische media. Dayez beloofde eind vorig jaar alles op alles te zetten om zijn cliënt uiterlijk in 2021 op vrije voeten te hebben, en viel al eerder het ‘onmenselijke’ Belgische gevangenisregime aan.

Dat doet hij nu opnieuw. Na relatieve versoepelingen de afgelopen twee jaar, is zijn indruk, haalt de gevangenis van Nijvel, even onder Brussel, de teugels weer aan. 

Met verzoeken aan de directie om het totale isolement waarin Dutroux verkeert te doorbreken, wordt naar zijn zeggen niets gedaan. "Alles zit vast. De directie in Nijvel doet helemaal niks met onze verzoeken." Dayez dreigt nu de staat te dagen.

Kapper
Dutroux klaagde al eerder over het gebrek aan een kapper. Die is in Nijvel wegbezuinigd. Sindsdien knippen gedetineerden elkaar, maar de animo om dat bij Dutroux te doen was bij medegevangenen nooit groot. "Dutroux heeft geen vriend", klaagt Dayez.

Hij verwijt de gevangenisdirectie ook zijn op chocopasta verzotte cliënt het recht op lichaamsbeweging te ontzeggen. Dutroux krijgt geen fiets in zijn cel en mag enkel in het weekend naar de sportzaal.

Zijn ex-vrouw en handlangster Michelle Martin is al enkele jaren op vrije voeten, zijn drugsverslaafde hulpje Michel Lelièvre mocht vorige maand voor het eerst op proefverlof.

Advocaat
Op de Franstalige tv kreeg Dutroux - in 2004 na een maandenlang proces veroordeeld tot levenslang plus tbr voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op vier van hen – maandagmorgen enkel steun van een andere strafrechtadvocaat, volgens wie ook de ergste crimineel ‘een mens’ blijft. 

Veel andere luisteraars vonden het prima dat Dutroux wordt behandeld als een wild beest, ‘want dat is hij ook’.