Kabinet geeft geheime memo's dividendtaks toch vrij

Print
Kabinet geeft geheime memo's dividendtaks toch vrij

Afbeelding: AD Fotocollage

Het kabinet geeft de ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting alsnog vrij. Dat heeft premier Mark Rutte maandagmiddag bekendgemaakt. "Het kabinet maakt een eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid van zulke documenten uit de kabinetsformatie", zegt hij.

Rutte heeft alle ministers gevraagd op zoek te gaan naar alle interne stukken rond de dividendbelasting. Hij benadrukt dat dat wel even kan gaan duren. Het debat dat de oppositie deze week wil houden, zou daardoor mogelijk verschoven moeten worden tot na het meireces in de Tweede Kamer. 

Oppositie
Het kabinet wilde de memo's tot dusver niet openbaar maken, tot woede van de oppositie. Die denkt dat ambtenaren in die memo's de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraadden en verdenkt het kabinet ervan dat te hebben willen verdoezelen. 

Dit soort memo's zijn in de regel vertrouwelijk, en 'dat willen we ook echt handhaven', stelt Rutte in een korte toelichting. Hij vindt echter zelf dat hij en zijn collega's van de coalitiepartijen gemorreld hebben aan die vertrouwelijkheid door hun verklaringen de afgelopen dagen. 

'Geen stukken' 
Het kabinetsvoornemen de dividendbelasting af te schaffen, kon rekenen op veel kritiek van de oppositie, die van de coalitiepartijen wilde weten waarop die beslissing gebaseerd was. Premier Rutte hield in de Kamer echter vol dat hij niets wist van ambtelijke notities, maar vrijdag bleek dat er wel degelijk documenten zijn opgesteld over de maatregel, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. De stukken zijn bovendien op verzoek van de partijleiders opgesteld.

Het kabinet verklaarde nog dezelfde middag dat er weliswaar stukken waren, maar dat die mogelijk niet door de onderhandelde partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn gezien. De secondanten zouden de documenten besproken hebben aan een 'zijtafel'.

Niet zo relevant
Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij het niet gek vindt dat de secondant hem niet bijpraatten. "Ik vond het ook niet mijn rol om ernaar te vragen", zei hij. De bewindsman vond de vraag of de stukken bestonden ook 'niet zo relevant', omdat ze vertrouwelijk zijn.

Ook minister Eric Wiebes zat - toen nog als staatssecretaris van Financiën - in de deelsessie van de formatie waar over belastingen werd gesproken. Hij ontkende vrijdag nog van de stukken over de dividendbelasting te weten, maar uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten in eerste instantie niet openbaar werden gemaakt blijkt dat Wiebes wel degelijk twee memo's persoonlijk heeft ontvangen.

Explosief
De oppositie is woest over de kwestie en wil zo snel mogelijk een debat met premier Rutte. GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt van 'explosieve informatie' en eiste vrijdag al dat de stukken alsnog boven tafel kwamen. Hij toont zich tevreden voor het moment. "Er was veel politieke en maatschappelijke druk nodig. Maar het is goed dat de premier eindelijk de achtergehouden informatie over de dividendbelasting openbaar maakt. We gaan er op toezien dat alle relevante documenten gedeeld worden." 

Klaver vraagt morgenmiddag direct een debat aan. Dat zal volgens hem zwaar worden voor de premier. "Zijn geloofwaardigheid staat op het spel. Eerst waren er geen stukken over de dividendbelasting. En toen had hij ze niet gelezen. Wat staat er in deze memo’s dat ze zolang geheim moesten blijven?" 

Begrip
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff 'kan er begrip voor hebben' dat meerdere ministers voor premier Mark Rutte het bestaan van documenten over de omstreden afschaffen van de dividendbelasting verzwegen. Dijkhoff wees er vanmorgen bij aanvang van het wekelijkse fractieoverleg op dat de ministers die ambtelijke memo's lazen toen ze nog geen minister waren. 'Dat valt onder andere regels.'

De onthulling dat ministers wél wisten van de memo's geeft volgens Dijkhoff 'een rommelig beeld'. "Dat geef ik meteen toe. Maar dat betekent niet meteen dat het ook fout zit."

Dividendbelasting

Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering. De oppositie hekelde de maatregel ook omdat het schrappen van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stond, maar wel in het regeerakkoord landde. Het plan scheelt 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar.