Zwanenkoppel 'Hertenkamp' zit te broeden op gezinsuitbreiding

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Ze doen het dit voorjaar zonder publiek. Een zwanenkoppel met als thuishaven een stukje oever van de Jeker vlakbij het bruggetje naar de Zwingelput is dagelijks in de weer met het onderhouden van hun nest en het daarin liggende broedsel, vijf à zes uit de kluiten gewassen eieren in getal.

De twee zwanen hoeven dit voorjaar vooralsnog geen schuin oog te richten op passerende wandelaars. Het stadspark tussen De Reek en de grote vogelkooi bij het Henri Hermanspark is momenteel afgesloten. Het park in het Tapijngebied is under construction. Tot ergens in 2023 wordt het park volledig geïntegreerd in belendende voormalige kazerneterrein. Om de doorgang vanaf de Prins Bisschopssingel via het Hertenkamp weer zo spoedig mogelijk tot wandelroute te kunnen maken is vandaag begonnen aan het asfalteren. Voor zover bekend is voor het evenement Duckrace Maastricht weer een groot deel – al is het maar tijdelijk – toegankelijk.

Dat is fijn voor de organisatie van deze immens populaire badeedjesrace voor het goede doel. Moeder en vader zwaan zal dat alles om het even zijn. Van zonsopkomst tot -ondergang heeft het tweetal maar een doel. Zo veel mogelijk jongen gezond en wel uit de eieren te zien komen.

De modewereld van de zwaan loopt mijlenver vooruit op die van de mens. In hun wereldje wordt niet lacherig gedaan over neutraal. Uniseks is de standaard. En niet alleen in uiterlijk – op die dekselse zeldzame zwarte zwanen na, zijn alle mannetjes en vrouwtjes hagelwit – zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het is geen abc’tje dat het vrouwtje op de eieren zit te broeden. Is zij een keer op pad, dan kwijt de aanstaande vader zich net zo goed van die taak. Wel is hij bij naderend onheil het meest agressief. Gelukkig is in het geval van het koppeltje aan de Jeker de kans klein dat een mens te dichtbij gaat komen. Het nest ligt aan de oever bij de walmuur.

Zolang het park nog is afgesloten kan het dagelijks in de weer zijnde koppel toch bewonderd worden. Vanaf het rondeel van de walmuur is prima zicht op het tweetal en hun nest.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen