Limburgse probleembevers verhuizen naar Engeland

Print
Limburgse probleembevers verhuizen naar Engeland

Afbeelding: iStock

Enkele Limburgse probleembeverfamilies verhuizen mogelijk nog dit jaar naar Engeland. Als dat lukt hoeven er, in ieder geval tijdelijk, geen Limburgse bevers meer gedood te worden.

Har Frenken, bestuurder bij Waterschap Limburg bevestigt dat er vanuit Engeland serieuze belangstelling bestaat om bevers die in Limburg overlast veroorzaken op te nemen.

Variatie
De Engelsen zien de komst van Limburgse bevers wel zitten omdat die dieren bijdragen aan de genetische variatie van de bevers die in Engeland leven. In Groot-Brittanië leven momenteel nog maar op een relatief beperkt aantal plaatsen bevers. Dat is onder meer het geval in Devon in het zuidwesten van Engeland en bij het Forest of Dean bij de grens van Engeland en Wales. Er werden daar onder meer op kleine schaal bevers uitgezet omdat de dieren met hun dammenbouw een bijdrage kunnen leveren aan de waterhuishouding, zoals beperking van de wateroverlast bij hoosbuien.

Lees ook: Doden bevers is dweilen met de kraan open

In Schotland daarentegen hebben daar levende bevers echter al geleid tot protesten van boeren die vreesden dat hun akkers zouden overstromen.

Gedood
Waterschap Limburg heeft met een ontheffing de afgelopen vier maanden in totaal vijftien probleembevers gedood. Dat gebeurde op drie plekken: in Obbicht, op de grens van Heythuysen en Nederweert en in Venray. Limburg is de eerste provincie waar werd begonnen met het vangen en doden van probleembevers. Daarmee is het waterschap in januari gestart. Het afschieten ligt tussen 1 mei en 1 september stil, omdat de knaagdieren dan jonge dieren hebben. Frenken sluit niet uit dat er ook na september voorlopig even geen Limburgse bevers worden gedood. Dan moeten wel de afspraken met de Engelsen inmiddels zo concreet zijn dat er twee tot drie beverfamilies terechtkunnen.

Quarantaine
In de praktijk gaat het daarbij om tussen de tien en ruim twintig dieren. Natuurorganisatie Ark Natuurontwikkeling regelt momenteel de voorbereidingen om de export van Limburgse bevers naar de andere kant van het Kanaal mogelijk te maken. Alvorens de dieren weer van hun vrijheid op Engelse bodem kunnen genieten, moeten ze eerste enige tijd in quarantaine verblijven. Het waterschap en Ark Natuurontwikkeling kunnen nog niet aangeven waar de Limburgse bevers exact worden uitgezet. De voorbereidingen zijn nog in volle gang.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen