Iedereen de coalitie in, op één na in Echt-Susteren

Print

Vertegenwoordigers van de vijf partijen die de coalitie vormen in Echt-Susteren. Afbeelding: De Limburger

Vijf partijen nemen plaats in de coalitie van Echt-Susteren. Alleen Lijst Samenwerking, de grootste partij, is veroordeeld tot een rol in de oppositie.

De gifbeker moet helemaal leeg bij de grootste partij van de gemeente Echt-Susteren. Ofschoon Lijst Samenwerking zeven zetels behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en daarmee de grootste partij werd, is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen de enige partij die niet deelneemt aan de coalitie.

LEES OOK: Modder vliegt in het rond in het Texas van Limburg

De overige vijf partijen - CDA, Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES), Democraten Echt-Susteren (DES), GroenLinks en PvdA) - ondertekenden maandag het coalitieakkoord.

Buitenspel
Vorige week, tijdens de openbare bespreking van de informatiegesprekken, werd bekend dat Lijst Samenwerking vakkundig buitenspel werd gezet. Coalitiepartner PNES verweet Lijst Samenwerking anderhalf jaar geleden een poging te hebben ondernomen PNES buiten de coalitie te gooien en zegde het vertrouwen in een verdere samenwerking op.

Omdat de christendemocraten op hun beurt ‘de vrienden van PNES’ niet wilden laten vallen, kon het niet anders dan dat Lijst Samenwerking voor het eerst sinds haar bestaan de oppositiebanken ingaat. 

Informateur Henk Maessen (Lijst Samenwerking) concludeerde dat een coalitie met CDA (6 zetels), PNES (5) en DES (3) de meest voor de hand liggende was.

Eenmansfracties
De eenmansfracties van GroenLinks en PvdA gaven echter tijdens gesprekken met formateur Peter Pustjens (CDA) aan ook in de coalitie te willen. De reden daarvoor is dat beide partijen denken ‘zo meer gedaan te krijgen, dan wanneer ze in de oppositie zouden zitten’.

Toch is Lijst Samenwerking nu veroordeeld tot die rol. De hamvraag: gaat de partij oppositie voeren uit rancune of op inhoud? Partijleider Jac Dijcks, die zegt plaats te nemen in de raad, claimt puur op de inhoud te gaan zitten. "Je moet nooit ofte nimmer uit rancune oppositie voeren."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen