Geheime lijsten financiering moskeeën onthuld

Print
Geheime lijsten financiering moskeeën onthuld

Afbeelding: ANP

Zeker dertig islamitische organisaties in ons land hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd in 'onvrije' Golfstaten of hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen.

Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dat blijkt uit informatie die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden maar waar NRC en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen, melden beide media.

Omstreden
Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat hiermee ongewenste invloed wordt uitgeoefend in Nederlandse gebedshuizen. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen.

Financiering
De informatie betreft drie lijsten met namen van Nederlandse moskee-organisaties die in Golflanden om financiering hebben gevraagd. Koeweit en Saudi-Arabië informeren Buitenlandse Zaken hierover vertrouwelijk sinds 2010. Een van de lijsten bevat concrete bedragen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen