Moskee Al Houda Geleen vroeg geld in Koeweit en Saoedi-Arabië

Print
Moskee Al Houda Geleen vroeg geld in Koeweit en Saoedi-Arabië

De Al Houda moskee op archieffoto. Afbeelding: Ermindo Armino

Geleen - Zeker dertig islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd in 'onvrije' Golfstaten of hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen.

Ook de in opspraak geraakte Al Houda-moskee in Geleen vroeg geld in Koeweit en Saoedi-Arabië. Of er geld is overgeboekt uit Saoedi-Arabië is onduidelijk. Koeweit weigerde, vermoedelijk omdat er een rechtszaak loopt tegen de twee bestuurders van de moskee.

Dat onthullen NRC en Nieuwsuur. Zij hebben beslag gelegd op documenten die de Nederlandse overheid volgens hen jarenlang geheim heeft gehouden. Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat hiermee ongewenste invloed wordt uitgeoefend in Nederlandse moskeeën.

Geldstromen
De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen. Naar nu blijkt informeren Koeweit en Saudi-Arabië het ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds 2010 vertrouwelijke over geldstromen. Eerder meldde De Limburger al dat het Openbaar Ministerie in verband met Al Houda kijkt naar ‘onverklaarbare geldstromen en verdachte transacties met personen in het Midden-Oosten’.

De voorzitter van de moskee wordt verdacht van witwassen, de secretaris (tevens vicevoorzitter van de moskee) wordt ook verdacht van financiering van terrorisme, ronselen voor de jihad en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zit sinds november vast.

Inval in loods
Eerder deze maand viel het Team Ondermijning Limburg in loods binnen op het terrein van moskee Al Houda in Geleen. Daar lagen voor in totaal meer dan twintig miljoen euro aan drugs. De rol van de eigenaar/verhuurder van de loods wordt nu onderzocht.

Volgens NRC en Nieuwsuur werd het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) door het kabinet gevraagd de omvang van buitenlandse moskeefinanciering in kaart te brengen. Dat leverde in 2015 niets op.

Vertrouwelijk
Nu blijkt dat het kabinet toen al beschikte over informatie uit de Golfstaten, maar er alles aan deed deze gegevens buiten het zicht van de WODC-onderzoekers te houden. Dit is vooral opmerkelijk omdat de fundamentalistische islam in Nederland, het salafisme, groeiende is.

Waren er vier jaar geleden nog dertien salafistische moskeeën in Nederland, nu zijn dat er 27 - zo blijkt uit een vertrouwelijke memo van de anti-terrorismecoördinator NCTV, die in handen is van NRC en Nieuwsuur. Het aantal salafistische predikers verdubbelde eveneens: van 50 naar 110. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen