Venlose mannen probeerden moorden te plegen met honkbalknuppels

Print
Venlose mannen probeerden moorden te plegen met honkbalknuppels

Afbeelding: Istock

Volgens justitie hebben drie mannen uit Venlo in augustus 2013 geprobeerd drie anderen te vermoorden door in een woning aan de Gruttostraat op ze in te slaan met honkbalknuppels.

Onder de gewonden bevond zich Rafaël D., die in 2015 zestien jaar cel kreeg voor de moord op Linda Minten in de Genbroekstraat in Venlo. Die werd op 14 oktober 2013 gepleegd.

Verjaard
Volgens de advocaten van de drie verdachten (29, 32 en 53) heeft het Openbaar Ministerie (OM) het recht verspeeld hun cliënten te vervolgen voor de gebeurtenissen in de Gruttostraat. Dat betoogden ze maandag in de rechtbank in Roermond. Daar stond, 1726 dagen na de bewuste dag, de inhoudelijke behandeling van de strafzaak ingepland.

Advocaten Anique Slijters, Gerald Roethof en Marcel Heuvelmans vinden dat justitie de redelijke termijn voor berechting heeft overschreden.

Schuldbewust
Officier van justitie Leonard Geuns erkende dat de strafzaak te lang is blijven liggen. "Dat had in 2016 al moeten gebeuren. Ik heb hier geen reden voor, al had ik als officier ook moordzaken die veel aandacht vroegen. Achteraf is dit te betreuren." De officier vindt desondanks niet dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Volgens hem kan de rechtbank de vertraging beter meewegen in de uiteindelijke strafmaat.

De rechtbank sloot maandag niet uit dat dit uiteindelijk gebeurt. "De wijze waarop dit is gegaan verdient geen schoonheidsprijs", aldus de voorzitter van de rechtbank. "We gaan de zaak behandelen, maar in de uitspraak komen we terug op de niet-ontvankelijkheid."

Uitstel
Omdat officier van justitie Geuns maandag poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling aan de tenlastelegging toevoegde, vroegen de advocaten extra tijd om zich daar op voor te kunnen bereiden. Die kregen ze van de rechtbank. Het is daarom nog onduidelijk wanneer de strafzaak behandeld wordt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen