Supermarkten halen pinautomaten weg

Print
Supermarkten halen pinautomaten weg

Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout

Er verdwijnen de komende tijd vele honderden pinautomaten uit supermarkten. Eerder nam Jumbo dit besluit, nu volgt ook Coop.

Coop telt ruim 250 vestigingen in Nederland. Uit zo'n 120 vestigingen zullen de apparaten worden verwijderd. De overige filialen zijn in handen van franchisers. De directie roept hen op om het voorbeeld te volgen. 

Onlangs deed Jumbo al hetzelfde door aan te kondigen dat de pinautomaten uit 170 van de 400 filialen worden weggehaald. De overige vestigingen zijn in handen van franchisers en ook hier geldt dat zij uiteindelijk zelf moeten beslissen of ze hier gevolg aan geven. In een reactie aan het AD laat Albert Heijn weten 'de service nog wel te blijven aanbieden aan de klanten'. "We zijn niet van plan dit voorbeeld te volgen."

Plof- en ramkraken
De belangrijkste reden voor Coop en Jumbo om ermee te stoppen, is de veiligheid. De supers zeggen vaker het slachtoffer te zijn van plof- en ramkraken, nu banken steeds meer apparaten op straat sluiten. 

"We zijn het afgelopen jaar met vijf van dit soort voorvallen geconfronteerd", reageert commercieel directeur Gerard Koning van de Coop. "Elke overval is er één te veel. Het risico is zo groot, en er wordt zulk bruut geweld gebruikt, dat we het te gevaarlijk vinden om die apparaten te laten staat. Straks valt er een dode en die verantwoordelijkheid willen wij niet dragen."

Ouderen
Ouderenorganisaties ANBO en KBO-PCB volgen de ontwikkeling op de voet. Zij benadrukken de noodzaak dat er voldoende geldautomaten over blijven. Vooral oudere mensen hechten waarde aan het kunnen blijven pinnen van cash geld, constateren zij. "Het is daarom fijn als er alternatieven blijven voor pinapparaten, zoals de mogelijkheid om bij te pinnen bij de kassa", aldus een zegsvrouw van KBO-PCB. 

Dat zal bij Coop niet mogelijk zijn, laat directeur Koning weten. De supermarkt roept consumenten op om alleen nog met pinpas te betalen. "We vinden het ook te risicovol om geld in de kassa te houden."