Bestelwagen rijdt in op voetgangers Toronto: tien doden

Print
Bestelwagen rijdt in op voetgangers Toronto: tien doden

Afbeelding: Twitter

In het centrum van Toronto is een bestelwagen ingereden op voetgangers. Het aantal slachtoffers dat daarbij om het leven kwam is volgens de Canadese politie opgelopen tot 10. Er liggen nog 15 gewonden in het ziekenhuis. De bestuurder van het busje is aangehouden. Hij zou geen bekende van de politie zijn.

De politie in Toronto heeft inmiddels eerdere berichten van de Amerikaanse nieuwszender CBS bevestigd dat het gaat om de 25-jarige Alek Minassian. Op zijn LinkedIn-pagina staat dat hij computer software studeert aan het Seneca College in Toronto. Dat is gevestigd aan de Finch Avenue waar het drama plaatsvond. 

'Rebellie van onvrijwillige singles'
Op zijn inmiddels verwijderde Facebookpagina prijst hij Elliot Rodger, de 22-jarige student van de Universiteit van Californië die in mei 2014 zeven personen doodde in Isla Vista. Dat deed hij door onder andere schietend met een auto op voetgangers in te rijden. Minassian zegt alle Chad's en Stacy's (aantrekkelijke mannen en vrouwen die populair zijn bij het andere geslacht) te zullen 'vellen'. Volgens hem is de rebellie van de Incels (involuntarily celibate oftewel onvrijwillige singles) begonnen.  

Op videobeelden van de arrestatie is een man van een jaar of dertig te zien met een getinte huidskleur. Hij houdt iets in zijn hand - volgens ooggetuigen een mobieltje - richt dat op de politie en roept dan dat hij een wapen op zak heeft. Even later laat de man het voorwerp in zijn hand vallen, waarna hij wordt gearresteerd. 

'Geen terroristische aanslag'
Volgens de commissaris van de politie in Toronto, Mark Saunders, is Minassian geen bekende van de politie en zou hij ook geen banden onderhouden met terreurorganisaties. Dat werd duidelijk op een persconferentie. 

Hulpverleners omschreven de situatie op de plek van het drama  als 'een bloedbad'. Ze dekten de lichamen van de overledenen af met oranje dekens. Nog 15 gewonden liggen in het ziekenhuis. Van hen zijn er enkelen slecht aan toe.

'Kliklijn'
De politie van de grootste stad van Canada vraagt ooggetuigen om alle informatie over het incident en de verdachte te delen via een speciaal telefoonnummer. Dat zal later vandaag operationeel worden. Er komt ook een speciaal nummer voor nabestaanden en familie van de gewonde slachtoffers. Inwoners van Toronto moeten volgens de politie de komende dagen rekening  houden met wegafsluitingen. Dit vanwege forensisch onderzoek op en in de buurt van het incident. Metrostation North York Centre is voorlopig gesloten.   

De Canadese premier Justin Trudeau bedankte in een tweet de hulpverleners  en liet weten de zaak nauwgezet te volgen. 'Ons hart is bij alle getroffenen.'

Huurvoertuig
Het incident deed zich omstreeks 13.30 uur plaatselijke tijd voor ter hoogte van de kruising van Finch Avenue East met Yonge street, in het noordelijke deel van het stadscentrum. Ooggetuigen verklaarden tegenover Canadese media dat op de bestelwagen het logo zat van een verhuurbedrijf. Dat was later ook te zien op beelden van het busje. Bij soortgelijke incidenten waar sprake was van opzet - onder andere de terroristische aanslagen in New York (oktober vorig jaar) en in Nice (juli 2016) - ging het ook om gehuurde voertuigen. 

'Slalommend'
Ali Shaker (39) die achter de bestelwagen reed, zei aanvankelijk te hebben gedacht dat het om een ongeluk ging. "Ik zag het witte busje een voetganger raken op de stoep.  Daarna raakte hij een tweede. Dat was overduidelijk geen ongeluk. Vervolgens schepte het voertuig meer voetgangers. Hij raakte ze een voor een", verklaarde de man met trillende stem tegenover de media. 

Het voertuig reed volgens andere ooggetuigen met zo'n 40 mph (64 kilometer per uur) over de stoep en probeerde slalommend elke voetganger te raken. Het busje verdween na enkele minuten in een zijstraat.