Arcus fuseert met Leeuwenborgh: nieuwe naam en organisatie

Print
Arcus fuseert met Leeuwenborgh: nieuwe naam en organisatie

Afbeelding: Google Streetview

Een nieuwe organisatie met een nieuwe naam. De regionale opleidingscentra Arcus en Leeuwenborgh willen samen verder. Vooralsnog heeft de fusie geen gevolgen voor het onderwijs.

De regionale opleidingscentra (roc’s) Arcus en Leeuwenborgh willen fuseren tot één organisatie. Nog voor de zomervakantie moet het fusieplan worden voorgelegd aan de minister van Onderwijs, die formeel goedkeuring moet geven voor de samenwerking.

Buiten schot
Volgens voorzitter Jos Kusters van het college van bestuur van Leeuwenborgh (vestigingen in Maastricht, Sittard en Venlo) is het de bedoeling dat er één nieuwe organisatie komt met een nieuwe naam, één college van bestuur, één raad van toezicht, één ondernemingsraad, studentenraad en één begroting. Het onderwijs blijft voorlopig zo veel mogelijk buiten schot.

Groter aanbod
"We willen zo lang als het kan een zo groot mogelijk opleidingenaanbod garanderen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld twee dezelfde verpleegstersopleidingen, een in Heerlen en een in Maastricht. Stel dat we niet fuseren; dan kan het zo zijn dat die opleidingen op enig moment leeglopen en allebei omvallen. Nu kunnen we, als het nodig is, de opleidingen samenvoegen en toch een verpleegstersopleiding blijven aanbieden in Zuid-Limburg", zegt Karel van Rosmalen, bestuursvoorzitter van Arcus, met vestigingen in Sittard, Heerlen en Maastricht. "De angst bij fusies is dat het aanbod verschraalt. Wij doen het tegenovergestelde: we fuseren om het aanbod groot te houden en nog groter te maken."

Lees ook: ‘Wel een fusie, maar geen leerlingenfabriek’

Krimp
De fusie is enerzijds ingegeven door de krimp maar vooral ook door de veranderingen op de arbeidsmarkt. Van Rosmalen: "Op dit moment ontbreekt de noodzaak. Maar over enkele jaren is die er wel. Dan kunnen we beter nu samengaan en daar ook ruimschoots de tijd voor nemen."

Door de fusie tussen Leeuwenborgh en Arcus ontstaat een middelgroot roc met ruim 12.000 studenten, meer dan duizend medewerkers en een begroting van tussen de honderd en honderdtien miljoen euro.

Pensioen
Gedwongen ontslagen als gevolg van het in elkaar schuiven van ondersteunende diensten zoals bijvoorbeeld de salarisadministratie, willen de roc’s voorkomen. Kusters: "Niet alleen de fusie maar ook de krimp leidt tot banenreductie. Beide organisaties kennen echter een enorm natuurlijk verloop. Echt honderden mensen gaan met pensioen. Door daarnaast ook goed gebruik te maken van de flexibele schil, lijkt het ons te gaan lukken."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen