'Staking ov op Duitse dag rampzalig voor klant en ondernemer'

Print
'Staking ov op Duitse dag rampzalig voor klant en ondernemer'

Afbeelding: Maartje van Berkel

Het vervoer van Arriva gaat ‘voor 99 procent zeker’ plat op 30 april en 1 mei. Dat betekent extra autoverkeer in de Limburgse koopsteden terwijl op 1 mei ook de Duitse en Belgische kooptoerist massaal in de auto stapt.

Vakbonden CNV en FNV gooien volgende week maandag en dinsdag vrijwel zeker het hele streekvervoer in Nederland plat. Dat betekent dat in Limburg niet alleen de bussen, maar ook de Arrivatreinen stil zullen blijven staan.

Lees ook: Werkgevers ov krijgen meer tijd van vakbonden

Cao
Reden voor de staking is het vastgelopen cao-overleg vorige week. De bonden gaven de werkgevers nog een week de kans om met een goed voorstel te komen. "Afgelopen weekend is er nog een bod gedaan door de werkgevers, maar dat is volstrekt ontoereikend”, stelt CNV-bestuurder Jean-Marie Severijns. Hij acht de kans dat de staking doorgaat 99,9 procent. Een inschatting die wordt gesteund door FNV-bestuurder Marlies Peeters. De bonden eisen onder meer een verlaging van de werkdruk, fatsoenlijke plaspauzes en een loonsverhoging van 3,5 procent.

Overlast
De gekozen datum kan in de Limburgse koopsteden tot problemen leiden, beseft Severijns. Op 1 mei, Dag van de Arbeid, hebben werknemers in Duitsland en België vrij. Die dag wordt massaal aangegrepen om in Nederland inkopen te doen. Dat leidt normaal gesproken al vaak tot opstoppingen. Als ook busreizigers noodgedwongen met de auto naar de stad moeten, dreigt extra verkeersoverlast.

Voorzitter Hans Kerckhoffs van de Vereniging van Eigenaren in de binnenstad van Maastricht noemt een staking op 1 mei ‘rampzalig’ voor klant én ondernemer. Roermond zegt de drukte die dag extra te monitoren en eventueel met extra verkeersregelaars en aangepaste stoplichten het verkeer in goede banen te leiden. Heerlen verwacht geen problemen. Venlo bekijkt woensdag tijdens een al gepland overleg of er extra maatregelen nodig zijn bovenop het normale draaiboek voor ‘Duitse dagen’. In dat draaiboek worden onder meer parkeerplaatsen buiten de stad geopend. Bezoekers kunnen dan met de bus naar het centrum. Of deze pendelbussen ook onder de staking vallen, kon een woordvoerder niet zeggen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen