Ex-lijfwacht Bin Laden leeft op kosten van Duitse staat

Print
Ex-lijfwacht Bin Laden leeft op kosten van Duitse staat

Bin Laden (Archieffoto) Afbeelding: AD/AP

Een voormalige lijfwacht van al-Qaeda-baas Osama bin Laden leeft al jaren op kosten van de staat in Duitsland en kan niet worden uitgeleverd aan zijn geboorteland Tunesië.

Dat melden Duitse media.

Asielzoeker
De 42-jarige Sami A. A. leeft al jaren met zijn vrouw en vier kinderen in of bij Bochum, waar hij een bijdrage als asielzoeker krijgt. Hij moet zich daar elke dag bij de autoriteiten melden. Uit antwoord op vragen van de partij AfD blijkt dat A. ruim 1150 euro per maand krijgt voor zijn gezin van zes personen, dat ook over Duitse paspoorten beschikt. 

De Duitse autoriteiten hebben geprobeerd de ex-lijfwacht uit te zetten naar zijn geboorteland, maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken. De laatste uitspraak dateert van vorig jaar en daarin zegt de rechtbank dat het risico bestaat dat hij in Tunesië onmenselijk wordt behandeld.

Onbestaanbaar
CDU-voorzitter Eckhardt Rehberg vindt het onbestaanbaar dat A. geld ontvangt van de Duitse staat. Tegen Bild vertelde hij: ,,Hier wordt het Duitse asielrecht schaamteloos misbruikt. We moeten met belastinggeld een terrorist betalen, omdat we hem niet mogen uitzetten."

A. kwam in 1997 in Duitsland als student. Daarna sloot hij zich aan bij al-Qaeda alvorens terug te keren in Duitsland. Zijn kinderen hebben de Duitse nationaliteit.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen