Resten middeleeuwse Tiendschuur gevonden in Weert

Print
Resten middeleeuwse Tiendschuur gevonden in Weert

Afbeelding: De Limburger

Bij opgravingen de Tiendschuur in Weert hebben archeologen muurresten, funderingen, kelders en een waterput uit het midden van de 15de eeuw gevonden.

Het gebouw, waar een tiende deel van de opbrengst van de oogst die horigen verschuldigd waren aan de heer van Weert werd opgeslagen, is al te zien op een kaart van Jacob van Deventer uit 1565. Het huidige pand aan de Recollectenstraat staat op de plek waar de oorspronkelijke Tiendschuur in de middeleeuwen heeft gestaan.

Van Horne
De Tiendschuur maakt onderdeel uit van het kasteelcomplex De Nijenborgh. Hier woonden sinds het midden van de 15e eeuw de graven Van Horne. De huidige Tiendschuur aan de Recollectenstraat dateert uit de 18de tot de 20ste eeuw. Deze bevat ook muurresten en kelders uit de middeleeuwen.

Identiteit
Wethouder Paul Sterk is enthousiast over de historische vondsten: "Het is geweldig dat de restanten van de oorspronkelijke Tiendschuur en een oude waterput zijn aangetroffen. Zo krijgen we een steeds beter beeld van hoe de historische locatie in de tijd van de Van Hornes er heeft uitgezien. Deze grafelijke dynastie is namelijk heel belangrijk geweest voor de stadswording en de identiteit van Weert."

Verbouwing
De historische resten kwamen aan het licht bij verbouwingen aan de huidige Tiendschuur. In het voormalige museumgebouw worden kantoren en woningen gerealiseerd. Ze worden toegedekt en onder de grond bewaard, zoals beschreven in de Erfgoedwet. De bouwwerkzaamheden lopen geen vertraging op.

Weert viert dit jaar het Van Horne Jaar. Daarom vinden er dit jaar allerlei activiteiten plaats in de stad.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen