Vergunning voor brouwerijterrein Valkenburg voorlopig geschorst

© De Limburger/Johannes Timmermans

De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van het Leeuwterrein in Valkenburg tijdelijk geschorst.

Jeroen Geerts

De rechter meent dat de gemeente Valkenburg aan de Geul nog onvoldoende inzicht heeft gegeven in wat de gevolgen van de komst van Par’Course kunnen zijn voor de verkeersdruk in de omgeving.

OmwonendenVier partijen tekenden hoger beroep aan tegen het plan van ontwikkelaar Wyckerveste om op het voormalige brouwerijterrein onder meer een (wieler-)hotel, foodcourt en een Experience Centre van fietsengigant Shimano te vestigen. Eén van die vier vertegenwoordigt een aantal omwonenden dat vreest dat de verkeersdruk op de Prinses Beatrixsingel ernstig zal toenemen, daar waar zij de verkeerssituatie nu al als onveilig ervaart. De gemeente monitorde afgelopen voorjaar en in het voorjaar van 2017 een tijdje de verkeersbewegingen en de snelheden. Maar volgens de rechter geeft dat onvoldoende inzicht in de hele huidige situatie en dus is ook niet te zeggen of de toekomstige situatie binnen de normen zal blijven. Gedachtegang van de rechter is namelijk dat de verkeersdruk in andere delen van het jaar wel eens hoger zou kunnen liggen dan in het voorjaar.

VoorlopigDe schorsing is een voorlopige maatregel, in afwachting van de uitspraak in de bodemprocedure tegen het hele plan. Het is mogelijk dat een andere rechter dan anders oordeelt. Het is ook mogelijk dat de gemeente alsnog met voldoende onderbouwing voor de verkeerszaak komt.

Projectleider Ben van Eijsden van de gemeente Valkenburg aan de Geul zegt te zijn overvallen door de uitspraak. Samen met ontwikkelaar Wyckerveste en een externe jurist wordt momenteel nog bekeken welke gevolgen deze uitspraak precies heeft. Het betekent in ieder geval niet dat alle werkzaamheden op het Leeuwterrein meteen stil worden gelegd. "Sloop- en bouwwerkzaamheden kun je, alleen al uit veiligheidsoverwegingen, niet zomaar uit je handen laten vallen. Bovendien kan het zo zijn dat sommige ontwikkelingen gewoon door kunnen lopen op basis van het oude bestemmingsplan. De belangen zijn groot voor Valkenburg. We kunnen het ons niet veroorloven om veel vertraging op te lopen."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal