Landelijk instituut voor mijnbouwschade op komst

Print
Landelijk instituut voor mijnbouwschade op komst

Mijnschade aan een woning in Kerkrade. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Er moet een nieuw landelijk Instituut Mijnbouwschade komen, waar alle mijnbouwschades in Nederland kunnen worden aangemeld. Ook schade veroorzaakt door de voormalige mijnbouw in Zuid-Limburg.

Dat heeft de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) voorgesteld aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

Zo’n landelijk meldpunt zou het Limburgse meldpunt voor mijnbouwschade - dat volgende maand wordt opengesteld - overbodig maken.

Klachten
Gedeputeerde Daan Prevoo gaat vooralsnog door met zijn meldpunt. Er komt snel een website en daarop kunnen mensen met klachten een formulier invullen.

Het reeds bestaande schadefonds van de Stichting Calamiteitenfonds Mijnwaterschade Limburg moet opgaan in het nieuwe Instituut Mijnbouwschade, vindt de Tcbb. Gedeputeerde Prevoo is nog niet zover: "Als dat nieuwe landelijke instituut goed opgetuigd wordt, staan wij daarvoor open, maar alleen zonder verjaringstermijn.” Zolang de discussie over de verjaringstermijn loopt, moeten mensen met schade ergens terecht kunnen. Dat is het Calamiteitenfonds.

Advies
De Tcbb is een onafhankelijke commissie waar mensen met schade aan hun woning terecht kunnen voor advies over het verband tussen die schade en mijnbouwactiviteiten en over de hoogte van een eventueel schadebedrag. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen