Rutte geeft toe: 'Ik wekte verkeerde indruk over memo's'

Print
Rutte geeft toe: 'Ik wekte verkeerde indruk over memo's'

Asscher (L) en Rutte tijdens het debat in de Kamer. Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

Premier Mark Rutte heeft dinsdagmiddag de hand in eigen boezem gestoken in de rel rond de geheime memo's over de afschaffing van de dividendbelasting. "Ik heb eerder onbedoeld de indruk gewekt dat er helemaal geen stukken zouden bestaan."

Rutte verwees in zijn beantwoording naar het debat over de regeringsverklaring in november vorig jaar. "Ik heb daar gezegd dat ik geen herinnering heb aan dergelijke memo's. Daarmee heb ik onbedoeld de indruk gewekt dat er helemaal geen stukken zouden bestaan. Die blijken er wel te zijn." 

'Wist ik niet'
Hij blijft wel bij zijn eerdere verklaring. "Ik heb er geen herinnering aan. Dat is nog steeds de situatie. Ik kan die herinnering niet achteraf ineens toch hebben. Dat er toch stukken zijn, wist ik niet tot afgelopen vrijdag", verwijst hij naar de onthulling van Trouw dat er tijdens de kabinetsformatie wel degelijk documenten zijn opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. Sterker, de stukken zouden zijn opgesteld op verzoek van de onderhandelende partijleiders.

Pathalogische niet-weter
Rutte reageerde dinsdagmiddag op vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher, die de vraag opwierp of de premier een 'pathologische niet-weter' is. "De Teevendeal, Zijlstra's trip naar Rusland, en nu de dividendbelasting. Hoewel de premier een controlfreak is, vergeet hij ineens alles zodra een dossier lastig wordt. Dit is een patroon, dit is structureel."

"Ik zeg naar eer en geweten: ik had het kunnen weten, maar ik wist het niet", aldus Rutte, die herhaalt dat de stukken vanavond alsnog openbaar worden gemaakt. "Als er een debat komt over de kwestie, ben ik uiteraard beschikbaar." De bewindsman benadrukt dat de keuze om de stukken alsnog openbaar te maken van hem komt, maar dat er uiteraard overleg over is gevoerd binnen de coalitie. 

Debat
De geheime ambtelijke stukken over de afschaffing van de dividendbelasting worden waarschijnlijk dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarna volgt een debat over de kwestie. Onduidelijk is nog of dat dinsdagavond of woensdag zal zijn. 

Felle kritiek
Het kabinet weigerde in eerste instantie de stukken openbaar te maken vanwege de vertrouwelijkheid van de formatie. Dat leidde tot felle kritiek van de oppositie. Die denkt dat ambtenaren in die memo's de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraadden en verdenkt het kabinet ervan dat te hebben willen verdoezelen. 

Asscher sluit niet uit dat zijn fractie in een debat een motie van wantrouwen zal indienen of steunen tegen Rutte. "Ik sluit geen enkele motie uit, maar ik loop er ook niet op vooruit." Hij heeft nog geen overleg gehad met andere fracties hierover.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen