Ollongren reageert niet op kritiek Korsten-Elzinga

Print
Ollongren reageert niet op kritiek Korsten-Elzinga

Afbeelding: ANP/Remko de Waal

Brunssum - Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt dat het rapport Korsten-Elzinga haar zorgen over de bestuurlijke verhoudingen in Brunssum onderstreept.

Zij gaat niet in op de kritiek die de onderzoekers in februari ook in haar richting afvuurden.

Uit de heup geschoten
Tijdens de persconferentie bij de presentatie van het rapport zei professor Arno Korsten dat Ollongren 'te vlug uit de heup heeft geschoten' en de integriteitsrisico’s rond wethouder Jo Palmen te zwaar heeft aangezet. Zij was niet de enige. Ook oud-burgemeester Luc Winants en gouverneur Theo Bovens kregen dat verwijt.

Gemeenteraad
De vaste kamercommissie van Binnenlandse Zaken had Ollongren om een reactie gevraagd. De minister schrijft dat ook het rapport Korsten-Elzinga laat zien hoe complex de politiek-bestuurlijke verhoudingen in Brunssum zijn. In de discussie over het rapport wil Ollongren zich niet mengen. Dat is aan de gemeenteraad, aldus de minister in een dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurde brief.

Bovens
Ollongren constateert dat de gemeenteraad onder leiding van waarnemend burgemeester Gerd Leers inmiddels 'de inzet toont' om te komen tot een 'herstel van de bestuurlijke situatie'. Via commissaris van de koning Bovens wordt de minister ook de komende tijd op de hoogte gehouden van de voortgang. Mede naar aanleiding van Brunssum kondigde de minister dit voorjaar nadere maatregelen aan. Die moeten de integriteit van het lokaal bestuur versterken en aanhoudende bestuurlijke problemen bij gemeenten tegengaan. Daarbij wordt onder meer nadrukkelijk gekeken naar een grotere rol voor de commissaris van de koning. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen